U 73. godini života umrla Vesna Bosanac, ratna ravnateljica vukovarske bolnice

Nakon duge i teške bolesti u ranim jutarnjim satima, u 73. godini, života u Vukovaru je umrla Vesna Bosanac, ratna i poslijeratna ravnateljica vukovarske bolnice.

Ravnateljicom Medicinskog centra Vukovar postala je 24. srpnja 1991. godine kada su počele pripreme za snalaženje u ratnoj agresiji koja se pripremala u okolici Vukovara. Vodila je bolnicu u vrijeme neposredno prije i za vrijeme bitke za Vukovar organizirajući njen rad u vrlo teškim ratnim uvjetima, podsjeća Jutarnji list.

Kroz bolnicu je prošlo dvije i pol tisuće ranjenika, tisuću od njih moralo je biti podvrgnuto teškim operacijama. U bolnici je ostala do samoga pada grada, nakon čega je bila zatočena.

Tri tjedna provela je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, još dva dana u Beogradu, prije nego je razmijenjena. U Zagreb je stigla u prosincu 1991. godine.

Godine 2002. odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, a 2001. primila je Povelju Republike Hrvatske u ime Opće županijske bolnice Vukovar od hrvatskog predsjednika Ive Josipovića.

Udruga branitelja Podravke u suradnji s drugim udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata dodijelila je dr. Vesni Bosanac i Općoj bolnici Vukovar Veliku zlatnu plaketu 16. siječnja 2021. za sve što su učinili za dobrobit Hrvatske.