Turističke i kulturne rute turističku sezonu mogu produžiti na 365 dana godišnje

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice grada Vukovara, Hrvatske udruge za turističke i kulturne rute – Tur kultur te Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj – Klub članova selo u Vukovaru se održava dvodnevna edukacija na temu Turistička valorizacija tematskih i kulturnih ruta. Kako je rečeno edukacija je namijenjena prije svega turističkim interpretatorima, turističkim vodičima, lokalnim turističkim agencijama, potencijalnim i registriranim OPG-ima, turističkim seljačkim gospodarstvima i poduzetnicima kao i svima onima koji rade na području turizma na temu lokalnih kulturnih i turističkih ruta. Predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ Dijana Katica rekla je kako su kulturne rute tematske rute koje povezuju putnike i putovanja s nekim određenim interesom, a na području Europe ima ih oko 33. Istaknula je i kako se Hrvatska tek sporadično spominjemo na nekoliko ruta kao i da nemamo nacionalni projekt priključenju međunarodnim rutama.

Predsjednica udruge Tur Kultur Dubravka Davidović kazala je unatoč tome što u Hrvatskoj trenutno imamo samo 8 kulturnih ruta Hrvatska među 3-4 vodeće zemlje po njihovom mogućem broju te da imamo potencijal za njih bar 15.

„Turističke i kulturne rute idealne su za Hrvatsku i naš turizam jer produžuju turističku sezonu na 365 dana u godini i omogućuju nam besplatan marketing. Isto tako omogućuju nam i turiste koji dolaze zbog svog interesa pa samim time i najviše troše“, rekla je Davidović.