Turistička zajednica grada Vinkovaca predstavila dvije nove aplikacije

Foto: Đuro Karalić

Turistička zajednica grada Vinkovaca predstavila je dvije nove aplikacije koje bi posjetiteljima najstarijeg naselja u Europi trebale pružiti bolji uvid u bogatu kulturno-povijesnu ostavštinu Vinkovaca.

Aplikacija proširene stvarnosti nosi naziv „Otkrivanje Vinkovaca“ i uz nju posjetitelji mogu saznati skrivene tajne povijesti grada. Otkrivaju ih kroz šetnju i odgovore na pitanja iz kviza koji je sadržan u aplikaciji. Svaki točan odgovor donosi jedan segment posude Orion. Kada točno odgovore na sva pitanja, kompletiraju posudu i dobivaju nagradu koju mogu preuzeti u Turističkoj zajednici grada Vinkovaca. Aplikaciju je u suradnji s TZ grada Vinkovaca i Gradskim muzejom Vinkovci kreirala tvrtka Equinox XR.

Druga aplikacija je audio aplikaciji o istaknutim Vinkovčanima poput Dragutina Žanića Karle ili Ivana Kozarca, Alojzije Ulman i drugih. Ukupno njih 18. Skenirajući QR kod posjetitelj može izabrati o kojem Vinkovčaninu želi saznati više (ili pak o svima njima), a ako želi, može posjetiti i lokaciju koja je s autorom povezana. Ova aplikacija realizirana je u suradnji s vinkovačkom tvrtkom Informatika Fortuno d.o.o.

Za preuzimanje obje aplikacije izrađen je promo letak koji je podijeljen svim smještajnim objektima kao i kafićima i restoranima u Vinkovcima, a aplikacije se mogu preuzeti i na našoj web stranici.

“Drago nam je što ovu godinu završavamo projektima koji će našim sugrađanima ali i svim posjetiteljima omogućiti da nauče više o Vinkovcima, zabave se i osvoje nagradu”, kazala je direktorica Turističke zajednice grada Vinkovaca Martina Matković.

Napomenula je kako obje aplikacije imaju mogućnost nadogradnje te je za očekivati da će one biti vremenom proširene.

“Jedna od posebnosti na koju se ljudi žale da se ne može vidjeti, je rimsko srebro, čije čišćenje još uvijek nije završeno, ali kada bude završeno, uključujući spremne uvjete, srebro se vraća u Vinkovce. Do tada na lokaciji br. 5 može se virtualno razgledati s mjestom gdje je pronađeno”, kazao je ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci, Hrvoje Vulić.

Predstavljanju aplikacija nazočan je bio i zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

“Riječ je o jednoj sveobuhvatnoj aplikaciji koja otkriva Vinkovce na malo drugačiji način putem koje svi posjetitelji mogu upoznati tajne najstarijeg naselja u Europi”, kazao je Romić.

Foto: Đuro Karalić