Trideset i tri je godine prošlo od osnivačke skupštine HDZ-a u Vinkovcima

Foto: Novosti

U Gradskom kazalištu Joze Ivakića u Vinkovcima svečano je obilježena 33. obljetnica osnutka Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za bivšu općinu Vinkovci, a sudionike obilježavanja pozdravio je predsjednik vinkovačkog HDZ-a, gradonačelnik Ivan Bosančić.

„Hrvatska demokratska zajednica obilježila je zadnje 33 godine povijesti grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije. Od onih najtežih trenutaka, od početaka kada se kroz HDZ stvarala obrana ovoga našega prostora i grada Vinkovaca do današnjih dana kada pokušavamo na sve načine biti dio europske obitelji, biti grad koji će biti uz bok europskim gradovima. To je nešto što u najmanju ruku izaziva jedno poštovanje jer kroz sve to vrijeme puno je tu ljudi prošlo, puno onih koji su pokušavali djelovati politički u interesu grada Vinkovaca. Na tome im hvala, a pogotovo želim zahvaliti i čestitati u ovoj prigodi onima koji su bili na toj prvoj osnivačkoj skupštini nakon Zagreba”, poručio je Ivan Bosančić.

Govorila je i Vesna Karaula u ime Kluba utemeljitelja HDZ-a „Dr. Franjo Tuđman” Vukovarsko-srijemske županije, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i izaslanik predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i predsjednik vukovarsko-srijemske stranačke organizacije, ministar obrane Mario Banožić.

„Ovo je trenutak kada prije svega treba čestitati svima onima koji su u tom trenutku bili utemeljitelji HDZ-a za bivšu općinu Vinkovci, koji su se u takvim izazovnim vremenima usudili politički iskoračiti u novu, moderniju hrvatsku povijest. Sve dalje dovelo je do samostalnosti hrvatske države uz našega prvog predsjednika dr. Franju Tuđmana i sve one hrabre ljude koji su bili članovi HDZ-a, sve one koji su bili hrvatski branitelji”, rekao je Banožić.

Osnivačka skupština HDZ-a za bivšu Općinu Vinkovci održana je 16. prosinca 1989. godine u nekadašnjem kinu “Crvena zvijezda” u Vinkovcima, kao prva osnivačka skupština općinske organizacije HDZ-a na području današnje Vukovarsko-srijemske županije i druga u Republici Hrvatskoj.