Teta s interneta

Foto: Facebook

Skupinu “Balončići” Dječjeg vrtića Vinkovci vode odgojiteljice Slavica i Goga. Razgovarala sam s Gogom o poslu i svemu ostalom u doba epidemije. Priča mi kako gotovo mjesec dana ne radi. Većina djece je prestala dolaziti u vrtić 16. ožujka, a vrtić je dežurao još tjedan dana. Nakon što su prostori vrtića pospremljeni i dezinficirani, i tete su poslane doma.

No, radi se od kuće, putem interneta. Na Facebooku postoji stranica Online DV Vinkovci na kojoj se svakodnevno objavljuju edukativni i zabavni video materijali koje tete snimaju. Bude tu igrica, matematike, pjevanja, čitanja priča, likovnih radionica i raznih projekata za mališane. Kaže mi Goga kako tete nisu u obvezi raditi te video klipove, ali su tu formu prepoznale kao zgodan način za animiranje klinaca koji sjede kod kuće, a i tete se pri tome zabave. Dodaje kako ona sama ispočetka nije imala namjeru raditi ih, ali je pokleknula i postavila dramatizaciju „Ružnog pačeta”. Djeca i roditelji prate te materijale, lajkaju, komentiraju i prenose tetama pozdrave klinaca i klinceza. I velikima i malima u toj interakciji život u ovim okolnostima bude malo zabavniji.

Kaže mi da joj privatno ovo razdoblje djeluje kao godišnji odmor, a što vrijeme odmiče sve joj više nedostaje radostan dječji smjeh iz vrtića. Puno čita; dovršila je sve knjige koje je imala posuđen iz Gradske knjižnice, pa je prešla na kućnu biblioteku i ponovo čita naslove koje godinama nije. Puno vremena provodi i u vrtu – više ga gledajući nego radeći u njemu, priznaje. Pije kavu na terasi ili se poigra s kujicom Dixie. Uskrs su proslavili obiteljski – došla im je kći iz Zagreba i donijela hrpu društvenih igara, pa su se zabavljali igrajući. Kaže kako im doma nije gužva, svi su odrasli i imaju svoje interese i afinitete, neku svoju zanimaciju. Sin prošeta psa, suprug ode na posao ili radi u vrtu, ne sudaraju se i ne smetaju jedni drugima. Održava stalni kontakt s kolegicama s posla i prijateljima. Nije sklona dosadi: ako se na bavi nečim konkretnim, odigra koju „poljoprivrednu” igricu na Facebooku ili pronjuška po Pinterestu u potrazi za inspiracijom i kreativnim idejama.

Nedostaje joj malo više izravne komunikacije s ljudima i fali joj kava u gradu. Kaže da nije tip šetača, već je klasični „sjedač” ali subotom ima svoj ritual ispijanja kave u kafiću i mali đir po gradu, posebno kad je lijepo vrijeme.

Kad je pitam što će prvo napraviti kad se situacija normalizira, kaže da napraviti upravo to: otići u kafić na kavu i cedevitu i uživati u trenutku.