Tečaj o dijagnostici i liječenju vrtoglavice

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Proteklog vikenda u Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana završen je 6. poslijediplomski tečaj trajne izobrazbe I. kategorije pod nazivom „Nove spoznaje u dijagnostici i liječenju vrtoglavica“. Voditelj tečaja doc. dr. sc. Siniša Maslovara, koji je i zamjenik ravnateljice vukovarske bolnice i predsjednik Hrvatskog društva za vestibularnu rehabilitaciju Hrvatskog liječničkog zbora, rekao je kako nakon desetljeća bavljenja problematikom i pet održanih tečajeva na Medicinskom fakultetu u Osijeku odlučili su ovakav tečaj organizirati i u Vukovaru.

„Uz glavobolje, vrtoglavice su u medicini najčešći simptom pa je jasno koliki značaj imaju kao javnozdravstveni problem. Upravo stoga se bavimo njima i posvećujemo im se. Već smo odavno svjesni da se rijetko u kojem području medicine promijene tako brzo i nepredvidljivo događaju, kao što je to slučaj u otoneurologiji. S obzirom na ogroman napredak na polju dijagnostike i liječenja vrtoglavica posljednjih godina bila je ovo prilika prikazati dobar dio najnovijih spoznaja u ovom području“, rekao je Maslovara.

Dodao je kako je tečaj bio namijenjen  specijalistima i specijalizantima raznih grana medicine neurologije, otorinolaringologije, fizikalne medicine i rehabilitacije, interne medicine, liječnicima  primarne zdravstvene zaštite, liječnicima hitne medicinske pomoći, obiteljske medicine, medicinskim sestrama, fizioterapeutima i  srodnim strukama  kao i svima onima koji se u svom svakodnevnom radu susreću s problematikom vrtoglavica. Predavači na tečaju su stručnjaci iz BiH, Slovenije, Srbije i Hrvatske.

Na simpoziju u Vukovaru predstavljena je i nova  knjiga-udžbenik autorskog dvojca doc. dr. sc. Maslovare i prof.prim.dr.sc. Silve Butković Soldo iz Klinike za neurologiju, KBC Osijek pod nazivom „Najčešći vestibularni poremećaji“.

„Iako ima 300 i više uzroka vrtoglavica, knjiga je posvećena upravo najčešćim vrtoglavicama s kojima se liječnici susreću i od kojih  boluje više od 50 % pacijenata. Njena je namjena pomoći liječnicima lakše dijagnosticirati i pravilno liječiti ovakve bolesti“, rekao je Maslovara.

Treba znati kako je Siniša Maslovara dobitnik Nagrade za izdavačku djelatnost Medicinskog fakulteta u Osijeku „Akademik Andrija Štampar“ za 2019. godinu.