Talijanski investitor planira u Vukovaru otvoriti tvornicu parketa i peleta

ZAGREB, VUKOVAR, Kako je rečeno na skupu održanom u Zagrebu, na kojem su sudjelovale talijanske tvrtke koje posluju u Hrvatskoj, talijanska Florian grupa planira značajna ulaganja u Vukovar. Vlasnik te grupe Elvio Florian najavio je kako je Florian grupa u uložiti 25 milijuna eura u novu tvornicu parketa, postrojenje kogeneracije i proizvodnju peleta. Planira se zapošljavanje oko 500 radnika. Otvaranje jedne tako velike tvrtke značilo bi i suradnju s najmanje pet-šest manjih tvrtki iz drvnog sektora koji bi im bili kooperanti. Jedna takva velika investicija u Vukovar mogla bi predstavljati i zamajac daljeg razvoja grada i njegovog posrnulog gospodarstva. Još uvijek se ne zna lokacija gdje bi se gradila tvornica parketa u Vukovaru, odnosno, bi li to bila Gospodarska zona gdje postoji potrebna infrastruktura ili na nekoj drugoj lokaciji.

„Hrvatska ima prednosti za talijanske ulagače, ali i neke kritične točke te se nadamo da će se poboljšati investicijska klima, što najavljuje i nova hrvatska Vlada“, rekao je tom prilikom talijanski veleposlanik u Hrvatskoj Adriano Chiodi Cianfarani.

Dodao je kako ima jako puno talijanskih tvrtki koje su u Hrvatskoj već više od 20 godina te kako postoje i snažni izgledi za budućnost jer ima dosta novih tvrtki iz Italije koje žele ulagati u Hrvatsku.
Prema službenim podacima talijanski poduzetnici u Hrvatsku od 1993. do 2015. godine u Hrvatsku uložili 1,4 milijardi eura što je pet posto od ukupnih stranih investicija tijekom toga razdoblja. Ipak, iz Udruge talijanskih poduzetnika u Hrvatskoj smatraju kako su te investicije iznosile više od 2 milijarde eura i činile više od 10 posto ukupnih stranih investicija. Inače, u Hrvatskoj trenutno radi više od 150 talijanskih tvrtki koje zapošljavaju više od 15 tisuća ljudi.

IVAN MATIĆ