Svečano otvoren 11. Vukovar film festival, gledatelji će moći pogledati 80 filmova

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U Hrvatskom svečano je otvoren 11. Vukovar film festival koji se ove godine održava do 26. kolovoza.  U sklopu festivala biti će prikazano ukupno 80 filmova na deset lokacija od kojih njih sedam u Gradu Vukovaru. Među filmovima je i 20-ak filmova koji su prikazivani na festivalima u Caenu ili Berlinu gdje su osvajali brojne nagrade. Organizirane su i četiri radionice kao i bogat popratni program.

O najboljima i ove godine odlučuju dva žirija u sastavu istaknutih filmskih profesionalaca. Žirijem za kratke i dugometražne igrane filmove predsjedaju glumac Emir Hadžihafizbegović, filmski kritičar Dean Kotiga i urednica na HRT-u Branka Papić, a stručni sud za dokumentarce daju njemački redatelj i producent Tim van Beveren i poljski redatelj Marek Tomasz Pawlowski, dok domaće boje brani nagrađivana hrvatska redateljica Irena Škorić. Biti će dodijeljene i dvije posebne nagrade i to nagrada za životno djelo koja će se dodijeliti Antunu Vrdoljaku te nagrada za poseban doprinos hrvatskom filmu koja će biti dodijeljena Pavau Pavličiću.

„Mislili smo prošle godine kako neće uspjeti prevazići 10. VFF ali smo to već ove godine uspjeli. Međutim, ništa ne pada s neba. Mi te filmove pratimo i po godinu dvije unaprijed, dogovaramo, pregovaramo… Tako i dobivamo festival koji je iz godine u godinu sve bolji i kvalitetniji“, rekao je direktor VFF-a Igor Rakonić

Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček ukazao je na važnost VFF za Vukovar napominjući kako se i grad na razne načine uključio u organizaciju festivala. Zainteresirane će voziti turistički vlakić, biti će upriličen i prikaz manjina, a produženo je i radno vrijeme lokala do 2 sata ujutro.

“Vukovar narednih dana biti će središte hrvatske filmske industrije”, rekao je Pavliček.