Suradnja Vukovarsko-srijemske županije i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek na tri projekta

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek Krunoslav Zmaić predstavili su danas u Vukovaru tri projekta ruralnog razvoja koja zajednički provode Vukovarsko-srijemska županija i Fakultet agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka.

Riječ je o projektima Uvođenje potencijala poljoprivrednog zemljišta na trasi melioracijskog kanala Dunav-Sava vrijedan 187.500 kuna, Razvoj tehnologije obogaćivanja konzumnih jaja mikroelementima agronomskom biofortifikacijom komponenti krmne smjese čija je vrijednost 236.250 kuna i Otkrivanje i praćenje pojavnosti bolesti zlatne žutice vinove loze u vinogorju Srijem, vrijedan 245.625 kuna.

“Ovim projektima dokazujemo kako znamo, možemo i hoćemo gospodariti prirodnom osnovom”, poručio je dekan Krunoslav Zmaić.

Namjera je stručnjaka kroz projekt vezan uz melioracijski kanal Dunav-Sava napraviti kompletnu pedološku analizu tla i vidjeti potencijale poljoprivrednog zemljišta koje se sada ne koristi odnosno vidjeti koje su to adekvatne poljoprivredne proizvodnje koje bi, a s obzirom na pogodnost tla, dale najbolji učinak.

Za projekt proizvodnje jaja rekao je kako je to projekt koji se naslanja na tzv. funkcionalnu, obogaćenu hranu koju potrošači, napose inozemni traže i cijene dok kod projekta vezanom za zlatnu žuticu, bolest vinove loze struka treba dati odgovore na pitanje koje sorte vinove loze preferirati u budućnosti na srijemskom vinogradarskom području.

U sklopu toga projekta napravit će se i katastar zapuštenih vinograda, kao preduvjet za uspješno suzbijanje širenja bolesti vinove loze, najavio je dekan Zmaić.

Župan Božo Galić ocjenio je suradnju s osječkim Fakultetom agrobiotehničkih znanosti više nego dobrom najvivši kako će u budućnosti ta suradnja i jačati jer bez znanosti i struke, kako je kazao, nema napretka niti u jednom području pa ni u poljoprivredi i ruralnom razvoju.