Stožer za obranu hrvatskog sela najavio da kreće u prosvjede

Foto: Đuro Karalić

Stožer za obranu hrvatskog sela najavio s večeras održanog sastanka u Retkovcima da 23. studenoga kreće u prosvjede do ispunjenja zahtjeva.

Stožer zahtjeva stavljanje izvan snage naredbe Ministarstva poljoprivrede i zaustavljanje eutanazije svinja, prestanak svih oblika kategorizacije objekta za držanje svinja, hitno ukidanje zabrane klanja svinja, da se omogući klanje u vlastitim objektima uz prethodni nadzor veterinara, da se uzgajivačima kojima su svinje eutanizirane osigura redovna mjesečna potpora dok ne stanu ponovno na noge, kao i da se omogući slobodna trgovina nezaraženim svinjama.

“Hrvatski seljak je na izdisaju i mi nemamo više što izgubiti. Vladi i ministarstvu jednostavno nije stalo do nas, do hrvatske poljoprivrede, stočarstva, pa rekao bih ni do hrvatske države. Mi nismo kod ministrice došli s zahtjevima na koje mora odgovoriti u tri minute. Ministrica je imala naše zahtjeve još prije tri tjedna i znala je što tražimo. Oni jednostavno nemaju dobru volju”, kazao je predsjednik Stožera Tomislav Pokrovac.

Rekao je kako pred novinarima ne želi reći gdje će se i u koje vrijeme održati prosvjedi, osim da će biti 23. studenoga.

Svinjogojce je pozvao na solidarnost i međusobnu potporu kako bi se izborili u borbi s “nesposobnom Vladom i nesposobnim ministarstvom”.