Štete na stradalom području ogromne, situacija se polagano normalizira iako i dalje ima problema s vodoopskrbom i električnom energijom

Foto: Hrvatski radio Županja

Olujno nevrijeme koje je sinoć zahvatilo dijelove Vukovarsko-srijemske županije prouzročilo je ogromne štete, a najviše su stradali općine Babina Greda, Štitar, Andrijaševci, Vođinci, Ivankovo, Stari Mikanovci, Privlaka, Cerna, Gradište, Stari Jankovci, Ilok te gradovi Županja, Ilok i Otok.

U mnogim mjestima pogođenim nevremenom još uvijek nema električne energije, a radnici HEP-a čine napore kako bi se ona što prije vratila u domaćinstva i gospodarske subjekte.

“Gotovo pa nema kuće koja nije stradala. Ponajviše su oštećeni krovovi, ali i brojni gospodarski te javni objekti. Šteta će biti ogromna i za sada je najvažnije ljudima vratiti krov nad glavom. U svakom slučaju očekujemo pomoć i županije i države”, kazao je načelnik općine Babina Greda Josip Krnić.

Po riječima, načelnika općine Gradište Srećka Papca, dijelovi Gradišta izgledaju kao da ih je pogodila kataklizma, a ništa bolje nije prošao niti grad Otok.

“Digli smo službe i sve koji mogu pomoći stavili smo u pogon. Hvala svima na trudu. Moramo ljudima osigurati da im ne prokišnjava, a potom idemo u sanaciju ostalih šteta koje su u svakom slučaju ogromne”, kazao je gradonačelnik Otoka Josip Šarić.

Nakon sinoćnjeg olujnog nevremena stanje u pojedinim stradalim mjestima u Vukovarsko-srijemskoj županiji iznimno je teško, a oko 40 posto županije je bez električne energije, potvrdio je župan Damir Dekanić koji je danas na temu olujnog nevremena, ali i afričke svinjske kuge u Vinkovcima održao i Koordinaciju župana, gradonačelnika i načelnika.

“Aktivirali smo županijski te gradske i općinske stožere civilne zaštite, djelatnici HEP-a su na terenu, a u pomoć nam je pristigla i Hrvatska vojska”, rekao je Dekanić dodajući da je trenutačno nemoguće procijeniti štete osim reći da su goleme te da prerastaju mogućnosti Županije.

Svi načelnici i gradonačelnici, kazao je, dobili su upute da u rebalansima svojih proračuna osiguraju određena sredstva, a pomoć se očekuje i od Vlade RH.

Iz Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije izvijestili su kako je vodoopskrba gotovo u potpunosti normalizirana. Najteža situacija je i dalje u Cvelferiji gdje korisnici u općinama Gunja, Vrbanja i Drenovci još uvijek nemaju struje i vode, te se normalizacija vodoopskrbe očekuje nakon što budu otklonjeni problemi u elektroenergetskom sustavu. Trenutno rade svi zdenci na regionalnom vodocrpilištu u Sikirevcima te se iz Sikirevaca vodom opskrbljuju i korisnici koji inače vodu dobivaju iz sustava Tovarnik. Iako ti korisnici i dalje nemaju struje imaju vode, ali je pritisak nešto slabiji.