Stabla u vinkovačkom Gradskom parku moguće je od danas upoznati skeniranjem postavljenih QR kodova

Foto: Đuro Karalić

U sklopu projekta DRVOKOD, stabla u Gradskom parku u Vinkovcima od danas imaju barkodove, zahvaljujući učenicima vinkovačke Gimnazije koji su istražili, zabilježili, opisali, fotografirali i izradili QR kodove svih vrsta drveća u parku. 

“Možete vidjeti i njihove fotografije, oni su znači i slikali svako stablo, opisali karakteristike pojedine vrste, etimologiju, stanište, eventualnu ljekovitost tako da vjerujem kako će svakom prolazniku koji se zainteresira biti zanimljivo to i pročitati i nešto dodatno naučiti”, kazala je profesorica biologije i kemije u Gimnaziji, Brigita Jurić-Katunić.

Prvi je QR kod učitao zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

“Imao sam priliku kod učitavanja koda upoznati se s uskolisnom lipom, saznao sam da imamo tri kultivara lipe u našem parku, nekoliko kultivara javora, japansku soforu i mnogo različitih vrsta koje uljepšavaju naš park i daju određenu bioraznolikost”, naveo je Romić.

Podršku projektu dali su i Uprava šuma Vinkovci čiji su radnici izradili stupove za kodove te Turistička zajednica Grada Vinkovaca koji podržavaju ideju “Zeleni Vinkovci”.

“Potičući ovakve projekte nastavljamo s našim zelenim Vinkovcima, s provedbom ekoloških akcija, sadnjom novih stabala i obnovom naših parkova, a vrlo brzo ćemo krenuti i s formiranjem zelenih oaza za odmor i druženje građana u svim vinkovačkim kvartovima”, poručio je pak gradonačelnik Ivan Bosančić.