Srpske institucije tvrde da se u Vukovaru provodi etničko čišćenje, najavljuju konkretne korake

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U prostorijama Zajedničkog vijeća općina održan je danas sastanak predstavnika srpskih institucija koje djeluju u Vukovaru, a poslije kojega su se oglasili priopćenjem za medije:

„Atmosfera netrpeljivosti, mržnje i opće histerije koja je godinama usmjerena ka vukovarskim Srbima, podgrijana prosvjedom u Vukovaru sa kojeg je upućen poziv na javni linč prema Srbima, potvrđena hapšenjem dvojice Srba pod sumnjom za ratni zločin, ključni su elementi iz kojih zaključujemo da je osnovni cilj iseljavanje srpskog stanovništva. Ono što je u drugim krajevima RH išlo silom, ovdje se čini suptilnijim metodama. Na takav način oni koji stvaraju atmosferu netolerancije šalju jasno poruku Srbima da im perspektiva nije u gradu i državi kojoj su rođeni već u Irskoj, Engleskoj, Srbiji i drugim zemljama.

Nažalost, dvadeset godina nakon mirne reintegracije prisiljeni smo konstatirati da ona nije ostvarila očekivane rezultate. Hrvatskoj javnosti i institucijama postavljamo pitanje koliko je Srba u Vukovaru bilo za vreme reintegracije i koliko ih je radilo, a koliko ih je sada?

Nije li na djelu etničko čišćenje primjenom rafiniranih metoda? Metoda u kojima kleveta postaje istina, a na osnovu tako skrojene istine se uhićuje. Uhićuje se selektivno pod optužbama za ratni zločin, a javnost i institucije ostaju apsolutno ravnodušne i šute kada je, čak i javno izgovorena riječ o zločinima počinjenim nad konkretnim Srbima u ratnom Vukovaru, u pitanju.

Osjećamo da je Vlada RH na čelu sa HDZ-om popustila pod pritiskom hrvatske političke desnice i ekstremnih grupacija u društvu.

Srpske institucije i njihovi predstavnici svih ovih godina jesu uz svoj narod koji ih je birao i koji im je dao ovlaštenje da ga zastupaju, osim što prate situaciju, poduzeće i konkretnije korake u cilju ne samo zaštite nacionalnog i kulturnog identiteta, već i zaštite fizičkog integriteta Srba u Vukovaru“.