Srednjoeuropski lider u ponudi softvera za upravljanje poslovnim procesima, tvrtka GDi otvorila ured i u Vinkovcima

Foto: Grad Vinkovci

Uz one u Beču, Budimpešti i drugim europskim i svjetskim gradovima, danas je i u Vinkovcima otvoren ured jedne od vodećih informatičkih tvrtki u Hrvatskoj, srednjoeuropskog lidera u ponudi softvera za cjelovito upravljanje poslovnim procesima, imovinom i resursima.

S preko 30 godina iskustva te više od 1.000 međunarodnih klijenata, GDi je diljem svijeta poznata i priznata visokotehnološka tvrtka koja zapošljava više oko 300 zaposlenika i posluje na 16 lokacija. Za svoju najnoviju poslovnu lokaciju odabrali su Vinkovce koji se tako priključuje srednjoeuropskim metropolama i hrvatskim gradovima Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu te postaje dio velike GDi obitelji. Uz širenje poslovanja, ističu iz ove tvrtke, glavna motivacija otvaranja ureda u Vinkovcima je ta što kao društveno odgovorna kompanija žele omogućiti lokalnoj zajednici poticanje razvoja IT industrije i zadržavanje stručnjaka iz tog područja u gradu iz kojeg potječu. Naime, u GDi-u su prepoznali kako Vinkovci raspolažu velikim potencijalom u obliku mladih, obrazovanih ljudi koji su često zbog posla primorani seliti u veće gradove, pa i u inozemstvo. Upravo njima žele pomoći da nastave svoj životni i karijerni put u vlastitom gradu, a novi GDi ured u Vinkovcima, ističu, otvorit će mogućnost za razvoj karijere u IT sektoru i stanovnicima okolnih sela, gradova i županija.

„Želimo u Vinkovcima potaknuti otvaranje novih radnih mjesta i raditi na razvoju naših ICT proizvoda te tako omogućiti mladima da ostanu u svome gradu. Kao tvrtka sa svojim tridesetogodišnjim iskustvom u raznim industrijama možemo pomoći ovoj sredini u razvoju digitalizacije i u digitalnoj transformaciji i omogućiti da ovaj grad i okolna mjesta dobiju partnera u ovim procesima. Na ovom prostoru ima itekako kvalitetnih inženjera. Prije 25 godina nije bilo ovakvih prilika u industriji pa sam i ja osobno nakon fakulteta otišao u Zagreb, stoga, smatram pozitivnim ovakve promjene koje utječu na razvoj tehnologije i radna mjesta u Vinkovcima pa su sada prilike puno bolje, a mi se nadamo da ćemo te prilike dodatno razvijati“, rekao je prigodom otvaranja ureda tvrtke u Poduzetničkom inkubatoru Dominik Periškić, izvršni direktor za razvoj poslovanja i voditelj ureda u Vinkovcima.

Suradnja tvrtke GDi i Vinkovaca, moglo se čuti, obostrano je korisna – GDi će kroz razvojni centar koji okuplja mlade stručnjake dobiti kvalitetan kadar i dalje razvijati svoje poslovanje, a istovremeno će pomoći Gradu da pruži priliku svojim građanima da ostanu živjeti i raditi u Vinkovcima. GDi će doprinijeti i kroz svoje bogato iskustvo u IT-u i tako omogućiti Vinkovcima da ojačaju svoju poziciju u jednoj od vodećih i najbrže rastućih industrija u svijetu.

Foto: Grad Vinkovci

„Primarno se bavimo industrijskim ICT softverom što znači da pomažemo razvoj poslovanja različitim kompanijama. Volim reći da radimo pametne stvari. Često se smatra da je IT industrija samo gaming, međutim mi prije svega pomažemo razvoj određene infrastrukture kako bi poslovanje podignuli na veći nivo, da kompanije budu brže i efikasnije, a korisnici na vrijeme dobiju sve usluge i informacije. U digitalnom svijetu danas je najvažnije podići efikasnost poslovanja kako bi bio konkurentan na tržištu“, objasnio je Periškić.

Naglasio je i kako konstantno trebaju radnu snagu, kako im je zapošljavanje jedan od glavnih ciljeva te da je ovo jedinstvena prilika netko iz Vinkovaca radi za cijeli svijet.

GDi, kako se često naglašava, pokriva cijelu srednju Europu, od Baltika do Jadrana i u tu se priču odlično uklapaju Vinkovci, najstariji europski grad koji ima velike ljudske potencijale.

„U današnje doba modernih tehnologija, kada iz udobnosti svoga doma i iz svoga grada možete raditi za razne svjetske kompanije, ovakva jedna tvrtka koja će djelovati i kao razvojni centar za mlade stručnjake velika je prilika za naše građane. Vinkovci u ovom trenutku imaju dvadesetak IT tvrtki, a s jednim ovako snažnim igračem dobivamo i iskustvo koje dolazi iz različitih svjetskih metropola. S našim IT tvrtkama i stručnjacima imamo dobru suradnju, imamo brojne ideje kako unaprijediti naš grad i vjerujem kako će nam oni u tome pomoći“, istaknuo jeovom prilikom gradonačelnik Ivan Bosančić.

Tvrtka GDi osobito je cijenjena po vodstvu na područjima operacija podrške sustava, sustava za podršku u odlučivanju, sustavima za upravljanje imovinom i poslovnim procesima te geoinformacijskim sustavima, kako za komercijalni tako i za javni sektor. Najpoznatiji su po vlastitim intelektualnim proizvodima kao što su – GDi Atlas za podatkovne sadržaje, te ključni softverski sustav za upravljanje radnim operacijama, imovinom i resursima GDi Ensemble. Osnivač i vlasnik tvrtke Boran Lončarić napominje kako su u GDi-u u posljednje dvije godine, tijekom pandemije, zaposlili preko 100 ljudi. Pandemijska kriza je, kaže, samo ubrzala nužnost upravljanja infrastrukturom i potrebu za maksimalnom učinkovitošću.

„Svugdje nedostaje ljudi, tehničara, siguran sam da su i Vinkovci imali s time izazova, a jedini odgovor na to je digitalizacija, povećanje učinkovitosti i bolje planiranje. Nema alternative digitalnom i pametnom upravljanju da biste imali dobru izvedbu, da bi vaši klijenti bili zadovoljni. Infrastruktura mora raditi non-stop i to je osnovica po kojoj danas živimo jer je naše društvo naučeno da sve dobije brzo i odmah, a na nama je da osiguramo uvijete za tako nešto“, zaključuje Lončarić.

Inače, valja napomenuti kako u GDi-u osiguravaju cloud uslugu kroz 10 vremenskih zona, upravljaju životnim procesom energetskih i telekom mreža u 11 zemalja, od Abu Dabija do Latinske Amerike, upravljaju i nadziru IoT tehnologiju par desetaka tisuća prometnih sustava i optimiziraju ih. Danas njihov GDi Ensemble koriste velike kompanije poput Vodafonea, Telenora, Deutsche Telekoma i drugih. Imaju i korisnike koji upravljaju vodama, šumama, nacionalnim parkovima i zaštitom okoliša širom srednje Europe.

Grad Vinkovci/Đ.K.