Srđan Milaković: Mogu li na prosvjedu u Vukovaru govoriti i potomci ubijenih Srba?

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Zamjenik gradonačelnika Vukovara iz redova srpske manjine Srđan Milaković oglasio se priopćenjem za javnost u kojem je prokomentirao riječi predsjednika Savjeta za branitelje vukovarskog gradonačelnika Tomislava Josića koji je pojasnio program održavanja prosvjeda koji će se u Vukovaru održati 13. listopada.

„Nakon što su organizatori prosvjeda zakazanog za 13.10.2018. godine u Vukovaru objavili program u kojem stoji da će se prisutnima na njemu obratiti žrtve rata nameće se pitanje da li to znači da će se na tom skupu obratiti i potomci žrtava iz reda srpske zajednice da govore o patnjama i stradanjima koje su pretrpjeli oni i njihove obitelji.

Da li je to prosvjed na kojem će zaista sve žrtve biti jednake bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtve i počinioca ili je ipak uloga počinioca zločina ovdje rezervirana samo za Srbe?

Podsjećamo javnost da je u Vukovaru prije ratnih dešavanja od svibnja do kolovoza 1991. godine likvidirano više desetina civila, pripadnika srpske nacionalne zajednice koji su odvedeni sa svojih radnih mjesta i iz njihovih domova i nikada se više nisu vratili. Neki od njih se još i danas vode nestalim, a za njihovo stradanje nitko nije odgovarao iako u nekim slučajevima postoje čak i preživjeli očevici. Stoga, kad se danas govori kako zločinci hodaju Vukovarom treba biti vrlo oprezan.

I vukovarski Srbi imaju razloga tražiti da najavljeni prosvjed bude poticaj državnim tijelima da stradanja svih pa tako i srpskih civila poslije 27 godina nečinjenja rasvijetle, a odgovorne izvedu pred lice pravde. Koliko god to iz dosadašnjeg iskustva i trenutnih okolnosti izgledalo neostvarivo“, navodi se u priopćenju Milakovića.