Spašena stabla postala zelena oaza vinkovačkog Adventa

Foto: Grad Vinkovci

U Gradu Vinkovcima svakodnevno pridaju veliku pažnju zaštiti okoliša i zdravom načinu života te pod znakom „Zeleni Vinkovci“ nastoje ostvariti održivu budućnost za nove generacije. Takav pristup vrijedi i prilikom organizacije svih gradskih manifestacija, a iznimka nije niti Advent u Vinkovcima.

Uz samo uređenje središta grada, gdje se ukrašavanjem stabala i zelenih površina velika važnost pridaje središnjem parku, u krugu klizališta Bajke na Bosutu ove godine oformljena je i prava zelena “oaza” u kojoj se nalaze crnogorična stabla koja, osim što naglašavaju dojam zimske idile, svojim prekrasnim izgledom vinkovačkom Adventu daju „zelenu“ notu. Zanimljiva je priča o ovim stablima koja je identična onoj vezanoj uz veliku jelku koju tradicionalno učenici vinkovačkih osnovnih škola ukrašavaju pokraj lampe „na srid Vinkovaca“.

„Ova stabla, a većinom se radi o smrekama i jelama, svake godine pomno se biraju odnosno ista se ne sijeku ako za tako nešto nema opravdanog razloga. U pravilu su ona poklon građana koji bi ih ionako uklonili jer predstavljaju opasnost po objekte, prolaznike ili su svojom veličinom jednostavno postala prevelika za obiteljska dvorišta. Ova prekrasna stabla tako nisu uništena odmah nakon rušenja, dobila su novu svrhu odnosno postala su ukras vinkovačkog Adventa“, objašnjava pročelnica gradskog Upravnog odjela za kulturu i turizam Marija Liščić Drmić.

Vinkovci su tako postali jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj, ako ne i jedini, koji su od velikog broja nepoželjnih stabala stvorili zelenu oazu u kojoj svakodnevno mogu uživati klizači i svi posjetitelji Bajke na Bosutu. A kada su gastro adventska događanja u pitanju, može se primijetiti kako je sva ponuda Adventa u Vinkovcima prilagođena ekološkim standardima, hrana i piće poslužuju se u recikliranoj ambalaži upravo s ciljem smanjenja zagađenja okoliša, a ugostitelji u svojim adventskim kučicama imaju odvojene spremnike za razvrstavanje otpada. Također, na prostoru Bajke na Bosutu, na samom klizalištu i oko njega, nalaze se spremnici za odlaganje otpada koji se kasnije odvaja i posebno reciklira, navode iz Grada Vinkovaca.

Foto: Grad Vinkovci