Snimljen film „Dobri pastir“ posvećen svećeniku fra Flavijanu Šolcu

fra Flavijan Šolc
Foto: Udruga dr. Ante Starčević

TOVARNIK, U produkciji Udruge ”Dr. Ante Starčević” iz Tovarnika, nakon dugodišnjeg rada, završen je dokumentarni film „Dobri pastir“, redatelja Srđana Segarića, koji je posvećen pokojnom iločkom svećeniku fra Flavijanu Šolcu.

Scenarij filma se temelji na intimnoj verziji života toga svećenika kroz autentične iskaze svjedoka toga vremena koji svjedoče o njemu. Vizualno se film bazira na arhivskoj građi, fotografijama dokumentima i filmskim zapisima iz tih vremena.

Fra Flavijan Šolc rođen je u Virovitici 1933. godine. Kao mladić stupio je u franjevački red, zaređen je 1952. godine, a 1962. godine dolazi u Borovo naselje sa zadatkom da organizira vjerski život.

U Ilok dolazi 1984. godine za župnika i gvardijana, gdje aktivno djeluje do 17. listopada 1991. godine, kada je nakon okupacije Iloka bio prisiljen napustiti župu i samostan. Smjestio se u Rijeci, gdje pastoralno djeluje među prognanim vjernicima na prostoru Primorja i Istre.

U Ilok se vraća u proljeće 1998. godine, gdje djeluje kao vjeroučitelj, vodi duhovnu skrb u Domu starih i nemoćnih. Umro je u varaždinskoj bolnici, nakon duge i teške bolesti, 16. studenoga 2017. godine.