SDSS traži da se njihovim zastupnicima osigura nesmetan i siguran rad

VUKOVAR, Glavni odbor SDSS-a oglasio se priopćenjem za javnost nakon demonstracija koje su u subotu o9držane u Zagrebu pred sjedištem Srpskog narodnog vijeća. Priopćenje SDSS-a prenosimo u cijelosti:

Suočeni smo sa kampanjom koja se obnavlja i intenzivira zadnjih dana. Različiti su povodi takve ekstremne kampanje, a ovaj put je to odluka saborskog Odbora za ustav o uklanjanju spomen ploče sa ustaškim pozdravom postavljene u Jasenovcu – mjestu jednog od najvećih stratišta drugog svjetskog rata.  I povod kampanje i njezina jučerašnja manifestacija  postali su opasni kako za dr. Pupovca tako i za djelovanje srpskih institucija u Hrvatskoj.

Uvrede, prijetnje, pozivi na oduzimanje državljanstva i protjerivanje iz zemlje te pozdravljanje  ustaškim  pozdravom  „Za dom spremni“ i stvaranje atmosfere mržnje i linča prema predsjedniku Srpskog narodnog vijeća, predsjedniku Glavne skupštine naše stranke i njenom zastupniku u šestom mandatu Sabora predstavlja ne samo najgrublju povredu demokratskog političkog pluralizma i nacionalne ravnopravnosti kao temeljnih vrijednosti Ustava Republike Hrvatske već i poticanje na nasilje  i mržnju po etničkoj i političkoj osnovi, a što je i Ustavom i zakonom zabranjeno i predstavlja kazneno djelo.

Izražavajući bezrezervnu podršku dr. Pupovcu, Samostalna demokratska srpska stranka ustrajno ostaje privržena demokratskim načelima i vrijednostima antifašizma, manjinskih prava, zaštiti žrtava zločina koji su za vrijeme NDH, koju ovakvi ekstremisti veličaju, počinjeni nad Srbima, Jevrejima, Romima, Hrvatima neistomišljenicima i ostalima. Stoga ovu kampanju razumijemo i kao kampanju protiv naše stranke i onih koji podržavaju.

Zato tražimo da se našim saborskim zastupnicima omogući sigurnost i nesmetan rad. Također tražimo da se institucijama srpske manjinske takođeromogući da u miru i sigurnosti  obavljaju svoje aktivnosti koje su bazirane na pozitivnom zakonodavstvu RH i od interesa su kako za manjinsku zajednicu tako i za društvo u cjelini