SDP: Svi postojeći zakoni moraju se poštivati i primjenjivati

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Povodom odluke Ustavnog suda RH o primjeni zakona o pravima nacionalnih manjina u gradu Vukovaru, kao i izjava gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, priopćenjem za javnost u kojem su iznijeli svoje stavove oglasila se i GO SDP Vukovar. Oni u priopćenju, kojega potpisuje predsjednik vukovarskog SDP-a, ističu svojih pet stavova koje prenosimo:

„1. Svi postojeći zakoni RH se moraju poštivati i primjenjivati. Nitko nema pravo bez sankcija činiti suprotno.

2. Vlada RH je institucija koja je jamac primjene zakona i u lokalnoj samoupravi (Općinama, gradovima i županijama).

3. Očekujemo da će Ministarstvo uprave i novi ministar dati jasne upute gradskoj upravi i gradonačelniku, za izmijene Statuta grada Vukovara.

4. Svojim istupima gradonačelnik grada Vukovara, kao da priziva nove nemire, umjesto da mu je osnovni cilj čuvati mir i stabilnost u gradu Vukovaru. Svakako da mu za to nije trebao razgovor sa Premijerom koji mu je to naglasio. Ujedno nije jasno zašto sebe gradonačelnik stalno stavlja u fokus 1991. godine i komu se On to stalno treba “IZVINJAVATI” ?

5. Nadamo se da građani Vukovara neće prihvatiti novo politiziranje, koje bi ugrozilo mir i stabilnost u gradu. Sigurno da je to jedina garancija za sigurnost razvoja gospodarstva i nada za prestanak iseljavanja stanovništva a posebno mladih“.