40 godina je od pronalaska prapovjesnog Oriona – najstarijeg indoeuropskog kalendara

Foto: visitvukovar-srijem.com
VINKOVCI, Punih je četrdeset godina kako je u Vinkovcima, pri izgradnji današnjeg hotela Slavonija, pronađena prapovjesna posuda znana pod imenom Orion, a za koju je poznati hrvatski arheolog Aleksandar Durman utvrdio kako ukrasi na njoj prikazuju najstariji indoeuropski kalendar zasnovan na astralnom simbolizmu s relevantnim zviježđima za sva četiri godišnja doba.
Nastanak posude datiran je prije 2600. godine pr. Krista, a zviježđa koja simboliziraju pojedina godišnja doba prikazana su u trenutku sumraka kao prva obilježja na večernjem nebu (Orion, Plejade, Blizanci, Ribe, Kasiopeja, Labud). U Vučedolskoj je kulturi godina započinjala proljetnim ekvinocijem, kada je Sunce simbolično stupalo na mjesto najvažnijega zimskoga zviježđa – Oriona. Odnosno, te se noći Orionov pojas (tri zvijezde) nakratko pojavio po posljednji put na zimskom nebu nestajući na nekoliko mjeseci. Tu podudarnost, nestajanje Oriona na proljetni ekvinocij, koja se danas zbog izmijenjene precesije javlja 50 dana kasnije, zabilježili su stanovnici Vučedolske kulture. Ona im je pomogla pri određivanju prvoga dana u njihovoj godini sa stvarnim brojem dana godišnje revolucije Zemlje oko Sunca.
Svu tu simboliku moguće je vidjeti i u kamenu pješačke zone u središtu Vinkovaca koja je u potpunosti posvećena ovom iznimnom otkriću koje nažalost, niti približno dovoljno nije iskorišteno u promociji Vinkovaca kao jednog od ključnih mjesta na kojima je nicala indoeuropska civilizacija i kao nedvojbeno najstarijeg naselja na tlu Europe. Zašto je tomu tako, teško je reći. Jednostavno je izostala sustavna podrška te se promocija i širenje spoznaja o Orionu i prapovjesnom nastajanju civilizacije na tlu Vinkovaca svelo na želju i trud pojedinaca svjesnih značaja ovih velikih otkrića. I koji su u toj promocji neumorni te priču o Orionu i 8.300 godina dugoj povjesti življena na tlu Vinkovaca neumorne šire diljem Hrvatske i Europe, pokušavajući “zakrpati rupe” nastale usliijed, gore spomenutog, izostanka sustavne podrške i prepoznavanja značaja koji Orion može imati za razvoj i promociju Vinkovaca.
U povodu 40-te obljetnice pronalaska Oriona na Facebooku se oglasio i hotel Slavonija poručujući kao Vinkovčani imaju zašto biti ponosni na prapovjest i povijest svojega grada i svoj Bosut – europski Eufrat ili Nil na čijem je čudesnom desnom zavoju, nicala i razvijala se europska civilizacija.