SDP: Pravi razlog smanjenja prireza je smanjenje broja stanovnika i strah od blamaže

Foto: Ivan Matić

VINKOVCI, Gradsko vijeće Vinkovaca je na svojoj posljednjoj sjednici, a na prijedlog gradonačelnika, smanjilo stopu prireza s 13 na 10 posto. Tim povodom priopćenjem za javnost oglasio se vinkovački SDP čije priopćenje prenosimo u cijelosti.

„S obzirom da je vinkovački SDP još prije sedam godina u svome programu istaknuo smanjenje prireza u Vinkovcima i kontinuirano naglašavao kako je nelogično da Vinkovci kao sedamnaesti grad po veličini u RH, s 13% ima treću najveću stopu visine prireza – nakon Zagreba s 18% i Rijeke s 15% – podržali smo na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća prijedlog gradonačelnika Vinkovaca za smanjenje stope prireza s 13% na 10%.

Prirez je dodatni porez koji se plaća povrh poreza na dohodak i njega značajnije osjete samo građani s vrlo visokim prihodima dok ga oni s minimalnim i nižim prihodima uopće ne plaćaju. Stoga je bilo zanimljivo slušati „nadrealno“ objašnjenje gradonačelnika kako je ekonomska situacija u Vinkovcima dobra i bit će sve bolja – i to ovom vremenu pandemije korona virusa kada se sve zemlje pripremaju na teške ekonomske posljedice zdravstvene krize. No pravi razlog smanjenja prireza leži u činjenici kako će se sljedeće godine obaviti popis stanovništva, a kako je zakonom propisano da je maksimalna visina prireza za gradove ispod 30.000 stanovnika do 12%, očigledno se u HDZ-u Vinkovaca boje – ili već znaju – kako je broj stanovnika u Vinkovcima manji od tog broja, te ovim potezom žele izbjeći dodatnu blamažu. Izgleda da je HDZ-ov najuspješniji gospodarski projekt: izvoz radne snage iz Vinkovaca u zapadnoeuropske zemlje polučio rezultate, ali u konačnici, to su birači u Vinkovcima i htjeli.

Također je na sjednici potpredsjednik Gradskog vijeća, HSP-ov Tomislav Miličević, povukao politički i moralno neprihvatljiv potez, istupivši iz Povjerenstva za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području grada Vinkovaca iz razloga jer se i on namjerava natjecati za zakup zemljišta. Ali, ako netko to namjerava napraviti, tada i ne prihvaća dužnost u takvom tijelu, a ne nakon što „prikupi informacije“ koje ostalima nisu dostupne, istupi iz povjerenstva i s povlaštene pozicije kreće u natjecanje za zakup poljoprivrednog zemljišta. Ali, ponovno ništa neuobičajeno u Vinkovcima s desne strane političkog spektra“, stoji u priopćenju vinkovačkog SDP-a kojega potpisuje predsjednik Davor Benić.