SDP okreće leđa Ceglediju, a daje podršku Paneniću?

Foto: press032.com

Lokalni izbori na kojima ćemo u svibnju  birati nove župane, gradonačelnike, načelnike i sastave županijskih skupština, gradskih i općinskih vijeća, znači sve one koji će u naredne četiri godine umjesto nas donositi političke i druge odluke, sve su bliži, a predizborna kampanja iako službeno još nije počela, opasno se zahuktava. Za sada se još uvijek zuzimaju startne pozicije, dogovaraju mogući savezi, tko će s kime, a s kime se neće.

Kada je riječ o Vukovarsko-srijemskoj županiji pomalo je sve (ali ne i njega) iznenadila kandidatura dosadašnjeg župana Bože Galića (HDZ) za novi mandat župana najistočnijoj hrvatske župnije, a u čijoj fotelji su se već vidjeli neki HDZ-ovci računajući kako su 64-godišnjem Galiću dosta dosadašnja tri mandata te je red da se povuče. Ali su se prevarili jer je Božo (kako župana u narodu vole zvati) mislio drugačije. Nekima unutar HDZ-a to nije sjelo najbolje ali nakon što je dobio blagoslov s kućnog broja 4 zagrebačkog Trga žrtava fašizma, Galiću  ništa nije bio na putu da ne uđe u još jednu izbornu utrku koja će međutim biti sve, samo ne laka. Dok prošlih godina nije imao protukandidata koji bi mu ozbiljno mogli zaprijetiti te je izbore rješavao veću prvom krugu, ove godine zahvaljajući uzlasku u utrku za župana bivšeg ministra gospodarstva, 44-godišnjeg Tomislava Panenića, situacija bi mogla biti bitno drugačija. Jer, dok iza Bože Galića, za sada stoji jedino HDZ, iza Panenića se stvara blok stranaka voljih da ga podrže kako bi upravo on postao novi vukovarsko-srijemski župan. Uz već izrečenu podršku Mosta, sve su glasnija razmišljanja kako su Panenića spremni podržati i drugi poput Franka ali i  vukovarsko-srijemskog SDP-a.

Ta je stranka doduše stala iza vlastitog kandidata za župana Zlatka Cegledija ali čini se kako to ipak neće biti i krajnja opcija SDP-a. Naime, sve je više među SDP-ovcima nezadovoljnika koji Ceglediju zamjeraju inertnost i oklijevanje sa artikuliranjem političkih stavova SDP-a u javnosti, a čime je, kako se tvrdi,  Cegledi kao predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Županijskoj skupštini vlastitu stranku doveo u inferiorni politički položaj. Napominju, kako je neaktivnošću Cegledi prekršio zaključak Županijskog odbora iz svibnja 2016. godine, a koji je Zlatka Cegledija obvezao na artikuliranje interesa vukovarsko-srijemskog SDP-a.

A vremena je, kao kažu pojedini SDP-ovci, za to bilo i više nego dovoljno ako se zna da je Cegledi stranačku podršku za kandidaturu za župana dobio još prije deset mjeseci. Sada mu neke organizacije uskraćuju tu podršku procjenjujući kako bi SDP puno više dobio iskazivanjem podške nezavisnoj kandidaturi Tomislava Panenića. U slučaju pobjede Panenića, SDP bi mogao računati na mjesto jednog zamjenika župana i ulazak u vlast na županijskoj razini, a tu mogućnost u toj stranci ne žele tek tako odbaciti. Što će se zbiti doznat će se već ovih dana, nakon što se sastane Županijski odbor SDP-a i donese konačnu odluku hoće li u predizbornu utrku za vukovarsko-srijemskog župana s vlastitim kandidatom Zlatkom Cegldijom (za tu je opciju navodno vukovarski SDP) ili će podržati Panenićevu želju da postane župan, a što je, po svemu sudeći, namjera SDP-ovaca Vinkovaca i Županje.

U slučaju podrške Paneniću, neki iz SDP-a tvrde kako to uopće ne znači da bi fotelja njegova zamjenika, a koja bi u tom slučaju pripala SDP-u, bila ponuđena Zlatku Ceglediju, kada već ne može biti kandidat za župana. U igri su, kako se tvrdi, drugi igrači za koje se smatra kako bi na mjestu zamjenika župana bili više od koristi stranci, a jedno od imena s kojim se u tom smislu barata je i ime nekadašnjeg SDP-ova gradonačelnika Vukovara Željka Sabe koji još uvijek važe o ponovnom političkom aktivizmu, a koji mu je u Vukovaru ograničen nakon što je SDP za vukovarskog gradonačelnika isturio predsjednika tamošnje gradske organizacije Gorana Bošnjaka.