Savjeti za trčanje zimi: Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: Pixabay/Niek Verlaan

  Trčanje zimi veći je izazov nego tijekom ostatka godine. Zbog niskih temperatura, učestalog hladnog vjetra te skliskog tla većina će odustati prije nego što uopće i pokuša.

  Ne dajte se obeshrabriti zbog malo nepovoljnijih uvjeta. Kada steknete kondiciju, bez problema ćete odrađivati i treninge zimi jer naravno, sve je stvar volje.

  Ukliko se ohrabrite i odlučite pokušati, evo i nekoliko savjeta:
  1. Dobro se obucite – istraživanja pokazuju da se čak 40% tjelesne temperature gubi preko glave. Stoga kapu na glavu, šal oko vrata, rukavice na ruke i spremni ste za nove izazove. Naravno, ne zaboravite se obući slojevito.
  2. Izbjegavajte pamuk – znam da je pamuk najbolji materijal kada se o odjeći radi, no ne i kada govorimo o trčanju. Pamuk zadržava vlagu, što znači da ćete biti mokri i postat će vam s vremenom hladno. Toplo preporučujem umjetne materijale koji na sebi imaju oznaku Dryfit ili Coolmax. Ako su temperature nešto niže možete obući i preko toga majicu od flisa ili mikroflisa kako bi bolje zadržali tjelesnu temperaturu na poželjnoj razini.
  3. Ne zaboravite se zagrijati – s obzirom na velike razlike između vanjskih i unutarnjih temperatura važno je dobro se zagrijati. Zagrijavanje svakako obavite u zatvorenom prostoru kako bi izbjegli temperaturni šok. Izbjegavajte skokove i sprinteve, niske temperature nisu pogodne za takve vrste aktivnosti.

  Većina ljudi prestane s provođenjem bilo kakvih aktivnosti tijekom zime. U tom slučaju, s prvim danima proljeća morate ponovno početi stjecati kondiciju koju ste izgubili nakon pauze. Ako nastavite s tjelesnom aktivnošću i tijekom zimskog perioda, kada dođe ljepše i toplije vrijeme vi ćete biti u top formi, spremni za nadogradnju i poboljšanje vaših motoričkih sposobnosti i kondicije.

  Još jednom upozoravam, budite oprezni. Trčite polako i oprezno tijekom zime i ne zaboravite dobro se zagrijati i toplo se obući.