Savjeti iz policije za sigurnije upravljanje biciklima u prometu

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, S dolaskom ljepšeg vremena na ulicama je i osjetno veći broj biciklista koji sudjeluju u prometu. Tim povodom oglasili su se i iz policije navodeći kako je vožnja biciklom poželjan oblik rekreacije i zdravog načina života ali i da vozači bicikala često nisu svjesni da su se, kao i ostali sudionici u prometu, dužni pridržavati prometnih pravila, jer, iako je najčešće bez motornog pogona, bicikl je vozilo.

Vozači bicikala su najčešće osobe starije životne dobi ili, pak, mlađe osobe bez položenog vozačkog ispita-dakle, osobe bez nužnog predznanja za odgovorno sudjelovanje u prometu.

„U Vukovaru i Vinkovcima tijekom jučerašnjeg dana zabilježene su dvije prometne nesreće u kojima su sudjelovali biciklisti. U Vukovaru je osobni automobil, pri uključivanju u promet u Ulici Stjepana Radića, naletio na 20-godišnjeg biciklistu, koji se kretao nogostupom, iako je bio dužan kretati se kolnikom ulice. U Vinkovcima je pak, u Ulici H.D. Genschera, 39-godišnji biciklist, naletio na pješaka u trenutku kada je pješak, s kolnog prilaza objekta zakoračio na nogostup. U prometnim nesrećama lakše je ozlijeđen pješak u Vinkovcima, dok je biciklist u Vukovaru prošao bez ozljeda“, navode iz policije.

Stoga, prometna policija PU vukovarsko-srijemske upozorava  sudionike u prometu na dužnost poštivanja prometnih pravila i zakonskih odredbi kako bi svi sretno stigli do svoga odredišta!

Biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina.

Djeca s navršenih 9 godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih devet godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.

Od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani.

Vozači bicikla mlađi od 16 godina moraju za vrijeme vožnje na cesti nositi zaštitnu kacigu na glavi.

Vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti osobe starije od osam godina samo ako se na biciklu nalaze posebna sjedala za svaku osobu, držač za ruke i noge, odnosno pedale.

Vozač bicikla stariji od 18 godina može na biciklu prevoziti dijete do osam godina starosti, ako je na biciklu ugrađeno posebno sjedalo, prilagođeno veličini djeteta i čvrsto spojeno s biciklom te ako dijete na glavi nosi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu.

Vozač bicikla ne smije upravljati vozilom na cesti niti početi upravljati vozilom ako u organizmu ima opojnih droga ili alkohola iznad 0,50 g/kg niti prevoziti osobu koja u organizmu ima alkohola ili droga.

Vozač bicikla za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel niti druge uređaje na način koji bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja biciklom.