Vinkovci: predstavljen Program Europa za građane 2014.-2020.

VINKOVCI, Program Europa za građane 2014-2020. namijenjen neprofitnim organizacijama s ciljem pridonošenja razumijevanju EU, njezine povijesti i zajedničkog europskog identiteta te unaprjeđenja građanskog i demokratskog sudjelovanja na razini Unije, predstavljen je u Vinkovcima u organizaciji Europskog informacijskog centra Europe Direct Vinkovci, u suradnji s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Program Europa za građane 2014-2020 promiče aktivno europsko građanstvo te jačanje svih oblika građanske participacije, a namijenjen je jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i neprofitnim organizacijama (organizacije civilnoga društva, obrazovne, kulturne i istraživačke institucije), navela je predstavnica Vladina Ureda za udruge Maja Tomičić.

 “Specifičnost svih mjera iz ovoga programa su međunarodna partnerstva, odnosno umrežavanje udruga, ustanova ili jedinica lokalne samouprave s partnerima iz različitih država članica programa. Njihova je zadaća da programskim sadržajima poput radionica, koncerata, predavanja i drugog uključe što širu javnost u građansko sudjelovanje i demokratski angažman”, rekla je Tomičić.

Za program Europa za građane na razini EU osigurano je oko 180 milijuna eura dok je u Hrvatskoj kroz program do sada realizirano osam projekata za koje je EU povučeno 4 milijuna kuna.

ĐURO KARALIĆ