Savjet za obrazovanje SDP-a VSŽ smatra kako nastavna godina treba završiti bez povratka učenika u škole

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Nastavna godina uslijed pandemije koronavirusa mora završiti bez povratka učenika u škole, mišljenja su članovi Savjeta za obrazovanje SDP-a Vukovarsko-srijemske županije koji su na konferenciji za novinare održanoj danas u Vinkovcima upozorili kako bi povratak učenika u škole značio točku zaraze jako visokog potencijala.

“Pošto se radi o velikim okupljanjima, koja i u normalnim uvjetima kod djece dovode do širenja klasičnih viroza i dječijih bolesti, povratak i mogućnost da veliki broj djece bude na jednom mjestu, pod jednim krovom je samo zazivanje da se COVID-19 ponovno proširi”, smatra voditelj Koordinacije za obrazovanje SDP-a Slavonije i Baranje Danijel Pobi.

Pobi je mišljenja kako učenici nižih razreda osnovnih škola nemaju opće poimanje što je to socijalno distanciranje, a trebali bi održavati distancu.

“Škola na daljinu koliko god lijepo zvučala, jednostavno ne funkcionira. U usporedbi s klasičnim načinom nastave, poraslo je višestruko opterećenje i obujam posla nastavnika, ali i učenika. Samim time gradivo od 16. ožujka do 26. lipnja do kada traje školska godina, neće biti adekvantno usvojeno od strane učenika, a sama provjera online ispita nije i ne može biti vjerodostaojna”, kazao je Josip Paulić, koji je kao i Danijel Pobi profesor u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića u Vinkovcima i ima veliko iskustvo u radu u školskom sustavu.

Po riječima ravnatelja vinkovačke Tehničke škole Mate Vukušića, državna matura u ovim uvjetima mora biti otkazana, kao i ispit državne mature i završni ispiti za strukovna i umjetnička zanimanja.

“U ovim uvjetima logistički ih je nemoguće održati na onoj razini na kojoj bi trebali biti, a većina škola nema prostorne uvjete za osigurati kapacitet po propisanim mjerama. No, i ako prostorni uvjeti budu zadovoljeni, imaju li dovoljno ljudi za provedbu iste? Moramo uzeti u obzir da gledajući naspram prijašnjih godina, bit će potrebno minimalno duplo više prostorija za provođenje iste, te sukladno time dvostruko više nastavnika koji bi tu istu provodili”, kaže Vukušić.

Smatra kako završne ispite pod dosadašnjim pravilima nije moguće izvršiti, jer učenici kao prijašnjih godina nisu mogli u suradnji s svojim mentorima odraditi praktične dijelove završnih ispita na kojima su se ti dotični ispiti temeljili.

“Smatramo da se moraju osigurati uvjeti za slobodan upis uz nacionalne klasifikacijske ispite samo za one fakultete koji imaju veći broj prijavljenih od željenih mjesta, poručili su članovi Savjeta za obrazovanje SDP-a Vukovarsko-srijemske županije koji, kako je napomenuto, u potpunosti podržavaju saborski prijedlog SDP-a za dopunu Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama.

Riječ je o dopunama s stavkama kako je učenicima od 1. do 4. razreda tekuće nastavne godine utvrđivanje uspjeha potrebno obaviti opisnim ocjenivanjem – iznimno, samo za ovu školsku godinu, zbog proglašene epidemije u tekućoj školskoj godini ne bi trebalo provoditi polaganje državne mature, ispite državne mature, niti izrade i obrane završnih radova propisanih člankom 82. ovog zakona dok je srednje obrazovanje učenika u gimnazijskim, strukovnim i umjetničkim programima obrazovanja u školskoj godini 2019./2020. potrebno završiti zaključivanjem ocjena završne godine trajanja obrazovanja.

.