Sadržajan vikend za policiju: Prijetnje, krađe, prometne nesreće, požar…

Foto: Ivan Matić

VINKOVCI, Prema izvješću PU Vukovarsko – srijesmke u razdoblju od 1. svibnja do 30. lipnja 2021. godine otuđena je žičana ograda iz dvorišta obiteljske kuće u Posavskim Podgajcima čime je 51-godišnjem vlasniku počinjena materijalna šteta u iznosu od više tisuća kuna. Policija provodi kriminalističko istraživanje te će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo Krađa.

Oko 22,30 sati, 1. srpnja, 25-godišnjak je prilikom korištenja usluge taksi prijevoza u Šiškovcima verbalno i fizički napao 51-godišnjeg vozača taksi vozila osječkih registracijskih oznaka zadavši mu nekoliko udaraca u glavu i prijetivši mu ubojstvom. U vinkovačkoj bolnici 51-godišnjaku su utvrđene lakše ozljede. Nad 25-godišnjakom je provedeno kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Prijetnja i Teška tjelesna ozljeda u pokušaju te je danas, 5. srpnja, uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, predan pritvorskom nadzorniku ove policijske uprave.

Tijekom proteklog vikenda, od 2. do 4. srpnja, policijski službenici protueksplozijske zaštite Policijske uprave vukovarsko-srijemske preuzeli su od troje građana, koji su željeli ostati anonimni, pušku s pripadajućim nožem, ručni raketni bacač s punjenjem, dvije ručne bombe i 270 komada streljiva, te ih pohranili u skladište do uništenja.

U nedjelju, oko 14 sati, prilikom prešanja slame na oranici kod Pačetina izbio je požar na priključnom stroju traktora, presi za slamu, vlasništvo vukovarske poljoprivredne tvrtke. Traktorom s priključkom upravljao je 60-godišnjak iz Negoslavaca. Požar su ugasili JVP Grada Vukovara, DVD Trpinja i DVD Bobota. Očevidom je utvrđeno kako je uzrok požara kvar kardanskog vratila uslijed čega je zapaljen biljni otpad slame u presi. Ozlijeđenih osoba nije bilo, a materijalna šteta procijenjena je na iznos od 100.000 kuna.

Tijekom vikenda, od 2. do 4. srpnja na području Policijske uprave vukovarsko-ijemske evidentirano je 11 prometnih nesreća, od čega pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama.

U petak, 2. srpnja oko 9,10 sati na cesti Mirkovaci – Privlaka, 85-godišnji vozač osobnog automobila zbog nepropisnog kretanja kolnikom slijeće vozilom s ceste pri čemu je lakše ozlijeđen.

Istog dana oko 20,15 sati u Mirkovcima, maloljetna vozačica bicikla lakše je ozlijeđena u prometnoj nesreći kada se nepropisno uključila na kolnik pri čemu je na nju naletio osobni automobil.

U 14,45 sati, 3. srpnja, na autocesti Zagreb – Lipovac, 38-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine upravljao je osobnim automobilom njemačkih registracijskih oznaka krećući se lijevom prometnom trakom autoceste te, iako je desna prometna traka bila slobodna, davanjem svjetlosnih i zvučnih signala požurivao vozilo ispred sebe – policijsko vozilo „presretač“.  

„Nakon što je obišao policijsko vozilo, policijski službenici utvrdili su da se kretao brzinom od 250 km/h te su upotrebom svjetlosnih i zvučnih signala iz službenog vozila vozaču dali jasan i nedvojben znak da se zaustavi, nakon čega je vozač naglo povećao brzinu kretanja te zbog nepropisnog kretanja vozila i nedopuštene brzine kretanja vozila prilikom prelaska u prometnu traku za odvajanje u smjeru čvora Županja, gubi nazor nad automobilom i udara u prometnu opremu i ploču te zaštitnu ogradu“, izvijestila je PU.

U prometnoj nesreći vozač i maloljetno dijete lakše su ozlijeđeni, što je utvrđeno u vinkovačkoj bolnici. Od krhotina nastalih u prometnoj nesreći oštećeno je i policijsko vozilo „presretač“. Zbog počinjenih prekršaja vozaču je izdan prekršajni nalog kojim je izrečena i naplaćena novčana kazna od 15.000 kuna te zaštitna mjera zabrane korištenja inozemne vozačke dozvole na teritoriju Republike Hrvatske u trajanju od tri mjeseca.

Maloljetni vozač bicikla teško je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila u Vukovaru, 3. srpnja, oko 14,50 sati kada je na raskrižju oduzeo prednost prolaska osobnom automobilu vukovarskih registracijskih oznaka kojim je upravljala 31-godišnjakinja. Uslijed udara i pada na kolnik maloljetnik je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život te je iz NMB Vukovar prevezen u KBC Osijek na daljnje liječenje.

U 8,30 sati, 4. srpnja, na cesti Prkovaci – Babina Greda, 19-godišnji vozač pod utjecajem alkohola u organizmu (1,99 g/kg) uslijed neprilagođene brzine osobinama ceste izgubio je nadzor na osobnim automobilom županjskih registracijskih oznaka te sletio s ceste pri čemu je lakše ozlijeđen.

Prometne nesreće s materijalnom štetom dogodile su se u Vinkovcima (2), Županji, Borovu, Babinoj Gredi i na autocesti Zagreb-Lipovac.

Tijekom vikenda policijski službenici su zatekli sedam vozača u upravljanju vozilom s prisutnošću alkohola u organizmu. Najveća koncentracija, 1,99 g/kg zabilježena je kod 19-godišnjeg vozača u Babinoj Gredi koji je sudjelovao u prometnoj nesreći. Jednom vozaču određena je mjera smještanja u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Stacionarne kamere zabilježile su tijekom vikenda 108 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila.

Policija će nastaviti pojačani nadzor sudionika u prometu na cestama u cilju povećanja razine sigurnosti u prometu.