Vukovarskim poljoprivrednicima dodijeljeni ugovori o bespovratnim potporama

Foto: Grad Vukovar

VUKOVAR, Gradonačelnik Ivan Penava i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić u prostorijama Gradskog muzeja Vukovar uručili su ugovore o dodjeli bespovratnih potpora u poljoprivredi, poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo temeljem Javnog poziva koji je bio otvoren 12. travnja 2023. godine, a već 25. travnja zatvoren zbog utroška sredstava.

Za realizaciju Programa bespovratnih potpora u poljoprivredi ove godine Grad Vukovar je osigurao 132.723 eura (milijun kuna) a ovom mjerom već osam godina za redom se daje podrška poljoprivrednicima kroz sufinanciranje širokog raspona aktivnosti u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji kao i preradi poljoprivrednih proizvoda.

“Činjenica da su sredstva iskorištena u svega 13 dana govori kako je mjera vrlo prepoznata među našim poljoprivrednicima s kojima ju i kreiramo te razvijamo njezine pravce. Poljoprivrednici su u razdoblju od osam godina, koliko već provodimo tu mjeru, izgradili povjerenje prema nama jer iz godine u godinu kroz komunikaciju s njima stvaramo ovaj vid potpore. Poljoprivrednici kroz mjere najviše nabavljaju novu opremu i mehanizaciju. Već danas zajedno krećemo planirati i novi program za sljedeću godinu, kako bi mjere ponovno bile dobre, a sredstva ponovno u potpunosti iskorištena”, rekao je Penava.

Od podnesenih 99 zahtjeva, odobreno je njih 69, za 53 vukovarska poljoprivrednika. Javni poziv sadržavao je 12 mjera (prošle godine bilo je 11 mjera) kojima se sufinanciralo od 50% do 70% (prošle godine se sufinanciralo 50%) prihvatljivih troškova nabave mehanizacije, plastenika, staklenika, sustava za navodnjavanje, osiguranja stoke i objekata za stoku, nabavu voćnih sadnica,  ulaganja u pčelarstvo, analizu tla, edukaciju poljoprivrednika, troškove izrade dokumentacije za apliciranje na natječaje, nabavu stoke i peradi, troškove prerade poljoprivrednih proizvoda, marketinških aktivnosti i slično. Najveći iznos koji korisnik mogao ostvariti je 6.600 eura (50.000 kuna), a najmanji 130 eura (1.000 kuna).

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić dodala je kako su poljoprivrednici na raspolaganju imali široku lepezu mjera, a koje su zajednički izrađene i planirane.

“Najiskorištenija je mjera 1. koja se odnosi na nabavu mehanizacije i opreme u poljoprivrednoj proizvodnji, a druga po iskorištenosti je mjera vezana za ulaganja u pčelarstvo. Ove godine smo podigli i iznose sufinanciranja mjera za koje smo prošle godine zaključili kako su najpotrebnije, a to su mjere sufinanciranja pčerala te mjera za sustave navodnjavanja, izrade staklenika i plastenika, što je potaknuto primjerom od prošle godine kada smo bili pogođeni elementarnom nepogodom sušom”, rekla je Bilić.

Od 2015. godine do danas ovim putem Grad Vukovar je u poljoprivredu izravno plasirao preko 900.000 eura, odnosno 7 milijuna kuna.