S trenerske klupe NK Graničara do direktora škole nogometa u Shanghaiu

Foto: Hrvoje Bušić

ŽUPANJA, Nogometni trener iz Županje Hrvoje Bušić (41) u samo nekoliko tjedana prošao je put od trenera u Međužupanijskoj nogometnoj ligi, gdje je predvodio momčad NK Graničara, do generalnog direktora Jing An Sport Elite Base Scholl u Shanghaiu (Kina) gdje je zadužen za rad s mladim igračima od uzrasta U8 do uzrasta U19. Kako nam je rekao u Kini radi sa 180 nadarene djece, a u isto vrijeme zadužen je i za edukaciju trenera u ovoj školi. Govoreći o tome kako je završio u Shanghaiu, gradu sa preko 28 milijuna stanovnika, kaže kako je presudnu ulogu imao njegov dosadašnji rad i preporuke koje je imao. Tijekom rada u NK Graničaru Bušić je proglašen za najboljeg trenera lige, a jedno vrijeme vodio je i školu nogometa u Cibalii. Bio je i jedan od kandidata za trenera Cibalie dok je igrala u 1.HNL.

„Iz škole gdje radim, a koja pokriva jedan od distrikta na koje je podijeljen grad, igrači se za klubove. Samo u Shanghaiu su dva kineska prvoligaša i jedan drugoligaš. Ovdje sam skoro tri mjeseca i mogu reći da sam izuzetno zadovoljan. Uvjeti su više nego odlični. Ponekad se i sam pitam što će im toliki broj nogometnih terena i dvorana. Imamo i teren na trećem katu zgrade s umjetnom travom. Zastrašujuće djeluje sva ta infrastruktura koja postoji u Kini“, rekao je Bušić koji važi za jednoga od najltalentiranijih mladih trenera na istoku Hrvatske.

Govoreći o svojim dosadašnjim kineskim iskustvima Bušić kaže kako su tamošnji  mladi igrači po malo „zaigrani“ te da im nedostaje discipline. Ističe kako vole trenirati i ništa im nije teško tako da ponekad stječe dojam da i previše treniraju.

„Veliki problem nogometa u Kini je nedostatak dovoljnog broja kvalitetnih trenera. Naime, oni u Kini mogu polagati za trenersku licencu do naše C kategorije. Za sve više moraju na polaganje u druge zemlje Azije. Taj problem sada pokušavaju riješiti dovođenjem trenera iz inozemstva i poznatih svjetskih igrača. Imaju potpisan ugovor i s Njemačkim nogometnim savezom. Očekuju kako će sva ta ulaganja kroz nekoliko godina dati rezultata. Infrastrukturu, temelje, novac i veliku želju imaju, a za sve ostalo treba vremena. Za očekivati je da za nekoliko godina kineska reprezentacija postane jedna respektabilna reprezentacija“, kaže Bušić.

Ovaj Županjac sa školom u Kini ima ugovor na godinu dana poslije čega će vidjeti što i kako dalje. Ne krije kako mu je želja u budućnosti ostati u nogometnim trenerskim vodama pri čemu će mu iskustvo iz Kine više nego dobro doći.