Raspravom o budućnosti novinarstva u perspektivi izloženosti te profesije raznim manipulacijama završio 5. Media In Time festival

Panel diskusijom o sve većoj potrebi provjere činjenica u medijima, u Vukovaru je u subotu završio 5. Media In Time festival novinarstva uz zaključak kako lažne vijesti, poluinformacije i neprovjerene činjenice postaju sve veći izazov za mnoge medije.

“Lažne vijesti, poluinformacije, pokušaji manipulacija, umjetna inteligencija već sada su ogroman izazov za medije s kojim će se, ukoliko se ne stvore ekipe fact checkera, biti gotovo nemoguće nositi. Odgovornost na nama iz medija velika je ukoliko želimo biti i dalje vjerodostojni i objektivni u informiranju javnosti”, kazao je predsjednik Organizacijskog odbora festivala Branimir Bradarić.

Tijekom dva dana trajanja 5. Media In Timea o provjeri činjenica u medijima raspravljali su medijski stručnjaci i novinari iz Hrvatske, BiH i Srbije.

Festival je završio panel-raspravom na temu „BBC i fact-checking” o čemu je govorio Aleksandar Miladinović, zamjenik glavnog urednika BBC Srbija dok je o mogućnostima manipulacije fotografijom izlagao Ajdin Kamber, bosansko-hercegovački novinar, snimatelj i fotograf freelancer. 

U sklopu festivala, koji je održan u organizaciji vinkovačkog Centra za kulturu medija, u petak su u Vinkovcima dodijeljene i nagrade HND-a za najbolje novinarske radove u lokalnom novinarstvu. 

Foto: Đuro Karalić