Raspodjela državne zemlje ponovno skinuta s dnevnog reda Gradskog vijeća Vinkovaca

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Točka dnevnog reda Gradskog vijeća Vinkovaca Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti i ovlaštenja gradonačelniku na zaključenje aneksa ugovora o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH, koji su bili ranije sklopljeni s trgovačkim društvima iz grupacije Agrokor, skinuta je s dnevnog reda sjednice Gradskoga vijeća. Podsjećamo kako radi ove toke dnevnoga reda sjednica Gradskoga vijeća Vinkovaca, zakazana za 16. travanj, nije održana radi nedostatka kvoruma.

“Kako su vijećnici zatražili dodatna pojašnjena vezana uz ovu točku dnevnog reda mi smo odlučili odgoditi raspravu o ovome i uputiti zahtjev za očitovanje Državnom odvjetništvu i Ministarstvu poljoprivrede. Kada očitovanja stignu mi ćemo ih prezentirati vijećnicima, a onda i ponovno razmotriti ovu temu na Gradskom vijeću”, rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Dodao je kako je drugo mišljenje uvijek dobrodošlo iako, za razliku od nekih drugih jedinica lokalne samouprave, Grad Vinkovci može biti zadovoljan s prosječnom cijenom od 1.340,00 kuna po hektaru u svim ugovorima od strane Agrokora..  

Poslije sjednice Gradskoga vijeća oglasio se i SDP Vinkovaca koji podsjećaju kako su prije 13 dana vladajuća koalicija HDZ – HSU sama srušila kvorum sjednice jer su procijenili kako im predložena točka dnevnoga reda neće proći.

„Nadamo se kako ovo znači da se kod pojedinih vijećnika iz vladajuće političke koalicije Vinkovaca konačno probudila politička savjest i da ne mogu pristati da u Vinkovcima domaći OPG-ovi plaćaju najam državne zemlje više od 2.000 kuna po hektaru, a stari/novi Agrokor samo 1.300 kuna“, rekao je predsjednik SDP-a Vinkovaca Davor Benić.

Na istu temu oglasio se i Most odakle navode kako su oni i vijećnici drugih oporbenih stranaka u Vinkovcima svojim su aktivnostima skinuli s dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća ovu točku dnevnoga reda.

„Nismo mogli dozvoliti da se dogodi protuzakonita otimačina hrvatske zemlje, a da se istovremeno odgovornost prebacuje na Gradsko vijeće da odobri gradonačelniku potpisivanje aneksa ugovoru kojime se nekada pod povlaštenim uvjetima Agrokoru dala hrvatska zemlja . Mi ugovor nismo potpisivali, niti znamo što u njemu stoji – pa kako onda da odobrimo aneks kojime će ta zemlja pod povlaštenim uvjetima pripasti ruskim tvrtkama? Nikada nećemo podržati da postoje privilegirani koji jeftino dobivaju hrvatsku zemlju, dok istovremeno naši poljoprivrednici i OPG-ovci jedva spajaju kraj s krajem i plaćaju višestruko više. Hrvatski ljudi izborili su se za svoju zemlju i sigurno nećemo mirno gledati kako je otimaju“, navodi Ivana Popović iz Mosta.

 Na sjednici gradskoga vijeća usvojena je Odluka o sufinanciranju troškova kupnje radnih bilježnica i drugog školskog pribora učenicima osnovnih škola s područja grada za školsku godinu 2019./2020. Za tu namjenu roditelji će dobiti vaučere u vrijednosti od 500 kuna i biti će to puno jednostavniji postupak realizacije nego što je to bilo prošle godine. Za tu namjenu osigurano je oko 2,1 milijun kuna.