Od ranog jutra groblja posjećuje velik broj broj građana

Foto: Marko Ilić

VUKOVAR, Vukovarska groblja na blagdan Svih svetih od ranog jutra posjećuje velik broj Vukovaraca koji paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na grobove odaju počast umrlim članovima obitelji, rodbine i prijateljima, a istovjetna se slika može vidjeti na svim drugim grobljima u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Početak studenoga međutim posebice je emotivan za građane Vukovara koji se u tome mjesecu prisjećaju bronih žrtava i stradanja u agresiji i tijekom okupacije grada u studenome 1991. godine. Stoga je na blgdan Svih svetih i sutrašnji Dušni dan, posebice posjećeno Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata na kojem se pokapaju poginuli ili umrli hrvatski branitelji, ratni vojni invalidi i članovi njihovih obitelji te civili stradali u agresiji na Vukovar.

Velik broj Vukovaraca okuplja se i na mjestu masovne grobnice na Ovčari iz koje su 1996. ekshumirani posmrtni ostaci 200 osoba koje su nakon sloma obrane Vukovara odvedene 19. studenoga 1991. iz vukovarske Opće bolnice i ubijene na Ovčari.

“Uvijek je poseban prvi dan studenoga. Mjesec je to koji je za Vukovarce poseban i vrlo emotivan. Puno je Vukovaraca krenulo na groblja u mislima na svoje drage, a posebice je teško svima onima koji još tragaju za članovima obitelji, rodbine ili prijateljima nestalima u Domovinskom ratu. Njima je svaki dan poput penjanja na ogromnu planinu koju valja premostiti”, kazao je gradonačelnik Ivan Penava koji je položio vijenac i zapalio svijeću na Memorijalnom groblju.

Počast umrlim i poginulim Vukovarcima, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, gradska izaslanstva odala su i kod spomen obilježja i križeva na mjestu masovne grobnice na Ovčari, Novom groblju Dubrava, Starom katoličkom groblju te grobljima u prigradskim naseljima Sotin i Lipovača.

Na Novom groblju Dubrava ujedno je posvećen zvonik čije će zvono zvoniti pri budućim ispraćajima pokojnika na tom groblju.

Đuro Karalić

Foto: hrt.hr