Radnici Borova bez plaće za koju se ne zna kada će biti isplaćena

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Iako je po Pravilniku predviđeno da se plaće isplaćuju do 15-og u mjesecu radnicima vukovarske tvrtke Borovo teško zarađena plaća za mjesec veljaču još nije isplaćena. Radnike posebno zabrinjava niti što se ne zna kada će ona biti isplaćena. U srijedu je održan sastanak radnika Borova i predsjednika Uprave Borova Gordana Kolundžića koji im je rekao kako će plaća biti isplaćeno kada tvrtki bude odobren kredit HBOR-a. Radnicima je rečeno kako će to biti do Velikog petka, 14. travnja, dok je novinarima iz tvrtke došao odgovor u kome nije precizirano kada će plaća biti isplaćena nego da će to biti kada im se odobri kredit. Radnici ne kriju svoje ogorčenje te navode kako očekuju hitnu i konkretnu pomoć od strane države koja je i dalje vlasnik Borova. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava je komentirajući događanja u ovoj vukovarskoj tvrtci, koja je nekada zapošljavala preko 22.000 radnika, rekao kako gradske vlasti već godina ne dobivaju prave i potpune informacije o stanju unutar tvrtke.

„Slali smo i dopise ali se Uprava oglušila. One informacije do kojih smo i dolazili nekako su u suprotnosti s informacijama koje smo dobivali od strane radnike, a koje su govorile da je stanje u Borovu teško. Ovo sada to i potvrđuje. U isto vrijeme Uprava je cijelo vrijeme uspješno gradila priču o uzletu i napretku tvrtke“, rekao je Penava.

Još jednom je podsjetio i kako na čelnim mjestima Borova danas nema Vukovaraca nego da su to ljudi koji žive, rade i odluke donose u Zagrebu. To je činjenica na koje gradske vlasti već godinama ukazuju ali bez rezultata. Na taj način su dodatno bili povećavani troškovi.

„Tražimo od Vlade RH da reagira i da Borovo vrati Vukovarcima. Neka radnici Borova i Vukovarci odlučuju što će i kako biti, a vjerujem da mi upravljamo s tvrtkom da bi ona puno bolje radila. Ako i ne uspijemo neka to bude jer smo mi nesposobni i ne znamo. Isto tako ako netko i treba da ugasi tvrtku onda nego to budu sami Vukovarci“, rekao je Penava.

I radnici traže i nadaju se pomoći od strane države. Nadaju se i kako će im biti isplaćene plaće za veljaču kako bi mogli proslaviti Uskrs sa svojim obiteljima. Borovo danas zapošljava 670 radnika. Od njih je otprilike polovica njih koji rade u proizvodnji, a čije plaće se kreću oko minimalca. O najnovijim događanjima u Borovu bilo je riječi i u Hrvatskom saboru dok je na sjednici Gradskog vijeća vijećnica Biljana Gaća ispred sebe imala natpis na kojem je pisalo „Podrška radnicama i radnicima Borova“.