Radi verbalnog delikta u Zadru priveden i 40-godišnji ratni vojni invalid

Foto: MUP RH

ZADAR, istoga dana kada je radi komentara na jednom zadarskom portalu u pritvoru završio 72-godišnjak na isti način prošao je i 49-godišnjak iz Zadra.

“Udri munjo, pukni grome… zar ti pavijanu s Frkom njesi u Ukrajini”, napisao je 49-godišnji Hrvoje Vrkić radi čega je završio u pritvoru.

Na taj način se Vrkić, inače ratni vojni invalid, referirao na izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da će Hrvatska reagirati jasno i odlučno ako Rusija napadne Ukrajinu. Na taj način je Vrkić, kako stoji u optužnom prijedlogu, “narušio javni red i mir, vrijeđanjem i omalovažavanjem predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića koji je dana 21. siječnja 2022. godine osobno došao u Maslenicu u svojstvu službene osobe radi obavljanja službene dužnosti u svezi obilježavanja 29. godišnjice VRO “Maslenica”, a što je okrivljeniku bilo poznato iz naprijed navedenog članka”.

U izjavi medijima Vrkić je rekao kako je u pritvoru proveo 8 sati kao i da nije znao o čemu se radi kada mu je policija u civilu došla pred kuću.

„Od tada ni ne jedem ni ne pijem, narušeno mi je zdravlje koje ionako nije dobro. U životu nikad nisam ni prekršajno ni kazneno prijavljen. Nije u redu slati tuđu djecu u ratove, a kad je trebalo, njega nije bilo. Želio bih da Hrvatska bude mirnija zemlja, da ljudi ne bježe odavde. Ljudi, nemojte se bojati, ne smijemo živjeti u diktaturi”, rekao je Vrkić u izjavi novinarima.

O cijelom slučaju oglasila se i zadarska policija.

“U petak, 21. siječnja 2022. godine policijski službenici Policijske uprave zadarske proveli su kriminalističko istraživanje nad dvije muške osobe u dobi od 71 i 49 godina zbog članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Naime, obojica su 20. siječnja 2022. godine na objavljeni članak o najavi posjete predsjednika vlade RH Maslenici, koji je objavio jedan zadarski portal na društvenoj mreži, objavili komentare uvredljivog i omalovažavajućeg sadržaja, kojim ponašanjem su ostvarili obilježja navedenog prekršaja. Nakon provedenog istraživanja obojica su 21. siječnja u popodnevnim satima uz Optužni prijedlog prepraćeni na Prekršajni Odjel Općinskog suda u Zadru. Također, Policijska uprava zadarska odbacuje izrečene teze u javnosti koje aludiraju da je premijer involviran u navedeno postupanje policije. Radi se o redovitom postupanju policije u okviru službene dužnosti te je na nadležnom sudu da donese konačnu odluku”, navode iz PU zadarske.