Račinovci – ovogodišnja seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije

Foto: racinovci.com.hr

VINKOVCI, Nakon što su se tijekom 2017. Svinjarevci dičili titulom prve seoske prijestolnice Vukovarsko-srijemske županije, ove godine za seosku prijestolnicu najistočnije hrvatske županije odabrani su Račinovci.

“Račinovce smo izabrali kao seoce koje je stradalo u katastrofalnoj polavi 2014. godine i pokazalo da se može očuvati život unatoč svim poteškočama”, pojašnjava vukovarsko-srijemski pročelnik za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić dodajući kako će Račinovci za provedbu projekta seoske prijestolnice dobiti iz županijskog proračuna najmanje 100.000 kuna.

Po njegovim riječima, uvjet za stjecanje statusa seoske prijestolnice bio je da naselje nije općinsko sjedište, da ima manje od 1000 stanovnika i da ima najmanje pet aktivnih civilnih udruga dok ih u Račinovcima djeluje čak deset. Titula seoske prijestolnice Račinovčanima će donijeti niz događanja koji će se u 2018. održati u njihovom mjestu, njih čak 31. Između ostalog u tome će se selu održati ovogodišnja manifestacija Raspjevana Cvelferija, obilježiti 4. obljetnica poplave, niz izložbi, književnih večeri te zabavnih i sportskih događanja.