Pušenje uzrokuje stotine mutacija ljudskog DNK

Desetljećima je već poznato kako je pušenje štetno za zdravlje što su znanstvenici najnovijim istraživanjima samo potvrdili i otkrili kroz istraživanja da pušenje uzrokuje na stotine mutacija ljudskog DNK. Britanski BBC prenosi kako je sekvencioniranjem tisuću genoma tumora otkriveno da osoba koja puši 20 dana u prosijeku doživi 150 mutacija u svakoj plućnoj stanici svake godine. Promjene su stalne i one ostaju u stanicama čak ako netko i prestane pušiti. Znanstvenici kažu da analiza tumorske DNK može objasniti uzroke nastanka ostalih karcinoma. Ova studija objavljena je u časopisu Science, a proveo ju je međunarodni tim znanstvenika.

“Što je više mutacija, veće su šanse da će se one dogoditi u ključnim genima koje nazivamo geni raka, koji će normalnu stanicu pretvoriti u stanicu raka”, rekao je profesor Sir Mike Stratton, voditelj studije s Wellcome Trust Sanger Instituta.

 

Znanstvenici su rekli da su u tkivu kao što su pluća, koja su direktno izložena dimu, otkrili mutacijski potpis kemikalija u duhanskom dimu, od kojih je najmanje 60 kancerogeno. Međutim, nisu mogli naći isti uzorak u tkivu mjehura, koji nije direktno izložen.

“Svakih 150 mutacija u stanici svake godine znači 150 šansi za razvijanje raka pluća” rekao je doktor David Gilligan, konzultant i onkolog bolnice Papworth i Roy Castle fondacije za rak pluća.

BBC/IVAN MATIĆ