Pupovac u Vukovaru: U ovom trenutku sudbina nestalih je jednako važna i za Hrvate i za Srbe

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Izaslanstvo Srpskog narodnog vijeća, Udruženja porodica “Protiv zaborava” kao i manjinskih srpskih vijeća predvođeno predsjednikom Savjeta SNV-a i saborskim zastupnikom SDSS-a Miloradom Pupovcem odalo je u nedjelju u Vukovaru počast stradalim Hrvatima i Srbima u tom gradu.

“Najprije smo položili vijenac za Srbe koji su stradali i ubijeni pred početak izbijanja sukoba, zatim smo položili vijenac za ranjene, bolesne te  za zaposlenike vukovarske bolnice koji su najprije zarobljeni, a potom ubijeni na lokalitetu Ovčara, a ovdje u crkvi Sv. Nikolaja zapalili smo svijeće za sve stradalnike, za sve žrtve, ljude koji su stradali u ratnom periodu u gradu Vukovaru i njegovoj okolici”, rekao je novinarima Milorad Pupovac.

Na novinarsko pitanje kako komentira zamjerke koje na njegovo ime dolaze od strane vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da nije spreman na dijalog, ocjenio je kako nije ni njegovo, niti gradonačelnika Penave, niti bilo kojeg drugog političara u Hrvatskoj da vodi dijalog o stvarima koje su posao drugih državnih institucija.

“Svatko od nas može reći ono što eventualno zna da pomogne tim institucijama da urade taj posao. Svatko od nas može imati očekivanja od tih institucija da bolje i brže urade taj posao, ali ne može raditi umjesto tih institucija. Dakle, ni mi Srbi ne možemo zamijeniti hrvatsku policiju niti možemo zamijeniti hrvatsko pravosuđe kad su posrijedi stradali Srbi u Vukovaru za koje do sada nitko nije odgovarao. U tom smislu, s gradonačelnikom i s drugim ljudima u politici mogu voditi dijalog o tome kako da se stvore pretpostavke da državne institucije što je moguće bolje rade. Posebno možemo voditi dijalog o tome kako da pomognemo da između Hrvatske i Srbije se uspostavi dijalog o sudbini nestalih i o sudbini ljudi koji su stradali ovdje i o tome kako da se, prije dosta godina, prije 5-6 godina zaustavljena suradnja u procesuiranju ratnih zločina između Hrvatske i Srbije obnovi”, rekao je Pupovac.

Na pitanje je li spreman posredovati između Hrvatske i Srbije, ocjenio je kako je u ovom trenutku sudbina nestalih jednako važna i za Hrvate i za Srbe.

“I za one koji su žrtve hrvatske i za one koji su žrtve srpske nacionalnosti. Za Hrvate i Srbe, Hrvatsku i Srbiju, je po mom mišljenju od posebnog interesa da to poglavlje, strašno i dramatično u međusobnim odnosima pokušaju zatvoriti na bolji način nego što je to bio slučaj dosad. Mi smo, naravno, spremni u tome pomoći i ulažemo napore u tom pogledu, ali politički odnosi kakvi postoje i unutar zemalja i među zemljama nerijetko predstavljaju ozbiljnu prepreku za to”, kazao je Milorad Pupovac.