Pupovac: Nećemo upirati prstom u nikoga ali očekujemo da odgovaraju krivci za ubojstva Srba u Vukovaru 1991. godine

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na temu „Aktualna situacija u Vukovaru u kontekstu hapšenja dvojice pripadnika srpske nacionalne manjine“ konferenciju za novinare u Vukovaru je održao predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. Tom prilikom Pupovac je rekao kako je uhićenje dvojice vukovarskih Srba rezultat kampanje koja je proteklih mjeseci intenzivirana, a koja se vodi od 1998. godine. Tvrdi i kako svih tih godina traju pritisci prema jednom broju građana srpske nacionalnosti zaposlenih u gradskoj upravi.

„Niti jedan gradonačelnik, načelnik policije, sudska instanca niti Vlada nisu našli opravdanja da odgovori na te pritiske da ti ljudi trebaju biti kazneno gonjeni do ove godine dok nije gradonačelnik Vukovara, zajedno sa savjetnicima, stao na čelo te kampanje. Samo je pitanje zašto i na osnovu čega je netko odlučio da poduzme taj korak koji očito ima za cilj da stvori uznemirenost, pravnu nesigurnost kod šireg i većeg broja građana Vukovara i na taj način stvori kod njih osjećaj besperspektivnosti da žive u tom gradu. Korištenje pravosuđa u sredstva stvaranja pravne nesigurnosti i osjećaja nesigurnosti dijela građana je protustavno i protuzakonito i tko god to činio, a znamo da čini, čini kazneno djelo.

Govoreći na konferenciji za novinare Pupovac je još jednom ukazao na stradanja Srba u Vukovaru tijekom 1991. godine, i to od srpnja pa do studenog mjeseca. Prema njegovim riječima otac jednoga od privedenih Srba, protiv kojega je podignuta i optužnica, ubijen je tijekom 1991. godine.  Kazao je kako je on odveden u listopadu 1991. godine, potom držan protupropisno u nehumano postupajućim uvjetima u Borovo commercu da bi 4. studenoga bio likvidiran na obali Dunava.

„Ako je sin odgovoran za nešto neka se to utvrdi ali oni koji su odgovorni za likvidaciju oca civila, koji ostao živjeti sa sugrađanima hrvatske nacionalnosti, moraju odgovarati jednako kao i svako drugi. O tome DORH ima sva saznanja kao i iskaze svjedoka. Želim da se to zna. Očekujemo da oni koji su odgovorni za te žrtve budu pronađeni i kažnjeni. Nemoguće je da dokaza nema jer su istrage radili i predstavnici haaškog suda i prikupili obiman materijal kao i naši istražni organi koji su prikupili, pretpostavljam dovoljan broj dokaza i iskaza za pokretanje postupaka. To se međutim nije dogodilo“, rekao je Pupovac.

Tvrdi i kako i u ovom slučaju, kao i nizu drugih poput Bljeska i Oluje, nije poduzeto ništa, odnosno, poduzeto je sve da se ne zna da se to dogodilo i negira da se to dogodilo. Pri tome, kako je istakao, prikrivanje i negiranje ratnih zločina je kazneno djelo bez obzira tko u tome sudjelovao.

„Dovoljno sam učinio za ovu zemlju da mogu postaviti pitanje – Dokle?. Nećemo u nikoga upirati prstom nećemo poduzimati ništa čime bi vršili pritisak na pravosuđe ali i ćemo putem domaćih i međunarodnih legalnih sredstava tražiti pravdu za one koji su nedužno optuživani ili se optužuju i tražiti pravdu i za one koji su nedužno ubijeni, privođeni i maltretirani od strane onih koji uživaju pravnu zaštitu poretka RH“, najavio je Pupovac.