PU: Na području županije i dalje ima zaostalih minsko – eksplozivnih sredstava

Foto: PU Vukovarsko-srijemske županije

VINKOVCI, U svome redovitom priopćenju PU Vukovarsko – srijemske oglasila se i povodom zaostalih minsko – eksplozivnih sredstava na području županije koja datiraju iz Domovinskog rata tako i iz Drugoga svjetskog rata. Kako navode iz PU takva sredstva najčešće se pronalaze na odlagalištima otpada, uz prometnice te na zemljištima prilikom obavljanja poljoprivrednih i građevinskih radova.

„U prosincu 2020. godine smo zabilježili šest slučajeva u smislu pronalazaka i preuzimanja neeksplodiranih eksplozivnih sredstava. Dvije su anonimne osobe predale ukupno 165 različitih streljiva, a jedna je osoba u skladu sa zakonskim povlasticama i bez kaznene odgovornosti, dakle anonimno predala dvije tenkovske metalne mine“, navode iz PU.

Dodaju i kako je na istovjetan način jedna osoba anonimno predala jednu ručnu bombu, dok su dvije osobe tijekom drugih radnih poslova pronašli i onda predali policiji eksplozivna sredstva, odnosno predali su jednu automatsku pušku te je u jednom slučaju predano jedno pancirno streljivo. Preuzete minsko-eksplozivne tvari pohranjene su u skladištu PU vukovarsko-srijemske do uništenja.

„Ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte na otvorenom prostoru u prirodi! Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi. Još je uvijek u tijeku akcija „Manje oružja – manje tragedija“ kojom vam je bez ikakvih sankcija omogućena dragovoljna predaja ilegalnih ubojitih sredstava. Protiv građana koji ovakvo oružje prijave nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Dragovoljna predaja se odnosi na sve vrste oružja, no naročito na oružje kategorije A – zabranjeno oružje: automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje“, ističu iz PU.

Napominju i kako je važno da građani ne donose minsko-eksplozivne naprave u policijsku postaju i da ih ne premještaju, radi svoje sigurnosti i sigurnosti drugih već da o pronalasku obavijeste policiju. Takvim je pristupom zagarantirana anonimnost osobe koja predaje oružje, a što je ipak važnije, sve su potencijalne opasnosti svedene na najmanju moguću mjeru. Kazne za neovlašteno držanje oružja, pronađe li ga policija, iznimno su velike te u prekršajnom postupku one iznose do 40 tisuća kuna i do  60 dana zatvora, dok je u kaznenom postupku moguće izreći i kaznu zatvora do 3 godine, a u težim oblicima i do 5 godina