Pronašao mamutov zub u okolici ribnjaka kod Mohova

MOHOVO, Goran Popović (23) iz Mohova, podunavskog sela nedaleko od Iloka, prije nekoliko dana je u okolici seoskog ribnjaka, koji je u međuvremenu isušen, pronašao zub mamuta.

„Išao sam brati šipak za kućne potrebe kada sam u zemlji ugledao nešto čudno. Nožićem sam počeo kopati po tome i vidio da je to nekakva kost. Otišao sam kod susjeda po ašov i potom otkopao mamutov zub“, kaže Popović.

Zub je težine oko 3 kilograma i u komadu je te je jako dobro očuvan što je iznimno važno za dalje istraživanje. S obzirom na veličinu Popović smatra da se radi o zubu odraslog mamuta.

„Na području današnjeg Mohova očigledno su nekada živjeli mamuti. U prilog tome govori i da sam prije nekoliko godina također pronašao zub od mamuta ali je on bio manji. Inače, stariji mještani kažu kako je području ribnjaka, kada se on uređivao 60-ih godina prošlog stoljeća, bilo dosta velikih kostiju za koje se misli da su ostaci od mamuta“, kaže Popović.

Prvi mamutov zub Popović je pronašao 2012. godine prilikom zemljanih radova u dvorištu obiteljske kuće. Uz taj zub pronašao je i kosti koje su pripadale vunasotom nosorogu. I te nalaze, kao i ovaj najnoviji, prijavio je nadležnima u Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu. Rečeno mu je tada kako se radi o nalazima starim između 20.000 i 30.000 godina. Mamutov zub, kojega je Popović pronašao ranije, proslijeđen je u Prirodoslovni muzej u Zagrebu odakle će biti uskoro prebačen u Muzej Grada Iloka. U njemu će se vjerojatno, u okviru stalnoga postava, postaviti i ovaj najnoviji nalaz. Inače, istočna Slavonija je poznata od ranije po nalazima mamuta. Uz Mohovo ti su nalazi pronađeni i u Iloku, Šarengradu, Vukovaru…

IVAN MATIĆ

Foto Ivan Matić