Projekt nadogradnje i elektrifikacije željezničke pruge Vinkovci–Vukovar spreman je za sufinanciranje iz EU fondova

Foto: vecernji.hr

ZAGREB/VINKOVCI, Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izvjestili su kako su zaprimili u ponedjeljak potvrdu JASPERS-a (partnerstvo za tehničku pomoć u okviru kojeg djeluju tri partnera –  Europska komisija, Europska investicijska banka (EIB) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD)) o pripremljenosti još jednog značajnog infrastrukturnog projekta, a riječ je o nadogradnji i elektrifikaciji željezničke pruge Vinkovci – Vukovar.

“Zaprimljena potvrda JASPERS-a osigurava važan korak u proceduri odobravanja bespovratnih sredstava za projekt procijenjene ukupne vrijednosti gotovo 531 milijun kuna, a koji prema potvrdi JASPERS-a, može dobiti sufinanciranje bespovratnim sredstvima u iznosu od 85 posto od prihvatljivih troškova”, poručuju iz ministarstva.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u sljedećim će tjednima HŽ Infrastrukturi dodijeliti navedena sredstva kako bi mogli nastaviti s aktivnostima na projektu i natječajem za radove i nadzorom nad radovima čija se objava planira krajem ovog mjeseca.

Riječ je o izuzetno značajnom projektu kojim će se obnoviti i elektrificirati 18,71 km željezničke pruge te podići njena brzina do 120 km/h, a između ostalog, obnovit će se kolodvori Vukovar/Borovo Naselje i Vukovar te željeznička stajališta Nuštar i Bršadin-Lipovača. navodi se u priopćenju ministarstva.