Projekt „Mladi mladima – poticanje razvoja filmskih družina u novim sredinama“

Foto: SKIG

GUNJA, Danas, kada svatko može snimiti film mobitelom, filmska pismenost postaje neophodna. Hrvatski filmski savez želi potaknuti razvoj filmskih družina u novim sredinama organizacijom radionica audiovizualnog stvaralaštva. Ove radionice namijenjene su djeci osnovnoškolske i srednjoškolske dobi, posebno u sredinama gdje je filmska umjetnost zapostavljena.

Cilj projekta je da etablirani kino klubovi, posvećeni radu s djecom i mladima, postanu „klubovi mentori“ za filmske družine u nastajanju u obližnjim sredinama. Naglasak je na tome da mladi iz postojećih kino klubova koji dugo godina rade s djecom i mladima budu „klubovi mentori“ i na taj način se pokrene AV stvaralaštvo na područjima gdje ono još nije zaživjelo.

Projekt obuhvaća tri županije: Šibensko-kninska županija (Osnovna škola Vrpolje – PŠ Perković, Šibenik / Kino klub Split; OŠ Franjo Hanaman, Drenovci / Studio kreativnih ideja Gunja te OŠ Katarine Zrinski, Krnjak / Kino klub Karlovac).

Marinko Marinkić, predsjednik Studija kreativnih ideja Gunja (SKIG), održao je prvi dio radionice u trajanju od pet dana u Osnovnoj školi Franjo Hanaman u Drenovcima. U suradnji s nastavnicom hrvatskog jezika Katicom Vukoja učenike se upoznalo s programom radionice, vremenskim okvirima te su započeli snimanje filma. U narednom razdoblju očekuje ih još montaža filma, izrada finalnog rezultata filma i  diskusija o postignutim rezultatima.

Projekt „Mladi mladima – poticanje razvoja filmskih družina u novim sredinama“ želi istaknuti kako zajednički interes može okupiti ljude različitih kulturnih i dobnih pozadina te kako kvalitetan i usmjeren dijalog može premostiti međusobne razlike kada su usmjereni na zajedničko rješavanje problemskih zadataka.

Rad na filmu, osim razvoja pismenosti, učenja i usvajanja znanja i vještina iz audiovizualnog stvaralaštva – koje uključuje teorijska, stručna i praktična znanja – promiče vršnjačku toleranciju, razvija kreativnost i kritičko razmišljanje njegovih autora.

Dugoročni cilj ove edukativne aktivnosti nije samo prijenos znanja i vještina u svrhu proizvodnje ciljanog filma, nego i poticanje učenika i odgojno-obrazovnih djelatnika na osnivanje filmske družine, te njihov daljnji institucionalni i programski razvoj.

Projekt se realizira uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske (Natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava projektima udruga u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2023./2024.), Hrvatskog audiovizualnog centra (Javni poziv za komplementarne djelatnosti za 2024. godinu) i Hrvatske zajednice tehničke kulture.