Projekt Gourmet Hrvatska – suradnja zelene i plave Hrvatske

Gourmet Hrvatska
Foto: Ivan Matić

ILOK, Projekt pod nazivom “Gourmet Hrvatska” za cilj ima povezivanje prehrambeno – prerađivačkog sektora sa sektorom turizma kako bi Hrvatska sukladno Strategiji razvoja turizma do 2020. godine postala prepoznatljiva gastronomska turistička destinacijate ušla u 20 vodećih turističkih destinacija u svijetu. Njegova završna konferencija održana je u Iloku gdje je još jednom bilo riječi o povezivanju zelene i plave Hrvatske, odnosno kontinenta i Jadranskog mora.

Prema riječima načelnika sektora za industrijsku politiku Ministarstva gospodarstva Roberta Blažinovića interes za čvršćim povezivanjem imaju i proizvođači i turistički djelatnici.

„Osnovni problem te za sada nedovoljno dobre suradnje su nedostatne količine koje domaći proizvođači nude. Hotelijeri i vlasnici restorana kažu kako žele domaće proizvode u svojim restoranima i hotelima ali ih nema dovoljno. Neophodno je proizvođače motivirati da proizvode više i kvalitetnije proizvode koje bi isporučivali na Jadran“, rekao je Blažinović.

Iz Ministarstva poljoprivrede istaknuli su kako domaći proizvođači za potrebe turizma u Hrvatskoj osiguravaju dovoljne količine jabuka, višanja, trešanja, mandarina, jaja, meda, a kada je riječ o mesu samo mesa peradi. Sve drugo se mora uvoziti.

„Oko 30 posto turista Hrvatsku posjećuje radi gastronomije tako da imamo veliku priliku za dalji razvoj i napredak. U isto vrijeme oko 15 posto domaćih poljoprivrednih proizvoda završava u turističkom sektoru. Hotelijeri nisu zadovoljni sa ponuđenim količinama domaćih proizvoda i to posebno u vrijeme turističke sezone. Ta ponuda se može značajno povećati. Izraditi ćemo bazu podataka koju će činiti proizvođači sa svojim proizvodima i količinama ali vlasnici hotela i restorana sa svojim potrebama. Sve će biti na jednom mjestu kako bi znali što se nudi i što se trži“, rekao je državni tajnik u ministarstvu turizma Frane Matušić.

Govoreći na ovu temu šef kuhinje Hotela Osijek Tomica Đukić rekao je kako domaće kvalitetne hrane ima ali i da ga veseli što je ima sve više i više.

„Ljudi se polako okreću domaćoj proizvodnji. I osobno pokušavam što više domaćih proizvoda implementirati u kuhinji, a onda na taj način dobivamo i na autentičnosti. Međutim, nekih domaćih proizvoda ima dovoljno nekih pak ne tako da na tome treba još dosta raditi. Ipak, situacija je danas puno bolja nego prije nekoliko godina i vjerujem da će biti još bolja“, rekao je Đukić.