Projekt “Budi majstor u Vodovodu” – 9 srednjoškolaca uči posao vodoinstalatera

Foto: Vodovod grada Vukovara

VUKOVAR, Iz Vodovoda grada Vukovara izvijestili su kako su početkom ove školske godine započeli s provedbom projekta “Budi majstor u Vodovodu” putem kojeg su od rujna ove godine primili na praksu/naukovanje 9 učenika koji se obrazuju za zanimanje vodoinstalater. Kako navode iz vukovarskog Vodovoda izvođenje prakse/naukovanja provode mentori koji su položili majstorski ispit i time stekli uvjete za mentorstvo te mogu prenijeti znanje kako bi generacije koje dolaze osposobili za održavanje vodno-komunalne infrastrukture.

“Glavni cilj projekta je pozitivno utjecati na mlade, prenijeti im iskustvo, znanje i radne navike i time ih pripremiti na buduće poslovne i životne izazove. Također u suradnji s gradom Vukovarom želimo potaknuti i provoditi mjere poticanja i razvoja deficitarnog zanimanja a time osigurati Vodovodu kvalitetan kadar koji će doprinijeti povećanju kvalitete isporuke vodnih usluga. Tijekom posljednje četiri godine broj zaposlenih u Vodovodu grada Vukovara smanjen je za gotovo 22 posto a kroz ovaj projekt najbolji učenici osim prenesenog znanja od strane iskusnih djelatnika dobiti će priliku i stalnog zaposlenja”, kaže direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov.

Dodaje i kako je s učenicima sklopljen Ugovor o naukovanju sukladno kojem će se isplaćivati nagrade za ostvarene sate naukovanja, a najbolji će steći mogućnost stalnog zaposlenja nakon završetka škole. Među učenicima koji su počeli provoditi praksu u vukovarskom Vodovodu su učenici prvog i drugog razreda Tehničke škole Nikola Tesla iz Vukovara smjer vodoinstalater. Oni dva dana u tjednu provode praksu u Vodovodu gdje sa svojim mentorima uče posao vodoinstalatera.. Tijekom prakse proći će sve dijelove poslovanja u Vodovodu te će tako steći potrebna znanja kako bi sa završetkom škole mogli odmah početi raditi.

“Mislimo da je ovo dobitna kombinacija za sve. Dobro je učenicima koji stječu znanja i za svoj rad dobivaju i određenu novčanu naknadu te ih čeka i siguran posao u Vodovodu. Na dobitku su i njihovi roditelji kojima će biti olakšano jer im djeca dobivaju određena sredstva i znaju da ih čeka posao. A dobro je i Vodovodu jer mi na ovaj način stvaramo preduvjete da za godinu dvije dobijemo radnike koji su mladi i što je iznimno bitno i osposobljeni za posao koji će raditi”, rekao je Tišov.

Ovakav način osiguranja potrebne radne snage posebno je važan u vrijeme kada je sve manje mladih koji se odlučuju za zanate i kada se zna da bi u budućnosti moglo biti velikih problema oko osiguravanja potrebne radne snage.