Priznanja dragovoljnim darivateljima krvi s područja županije

Foto: www.hrv.hr

VUKOVAR, U Palači Srijem u Vukovar, a povodom Dana dragovoljnih darivatelja krv, dožupan Vukovarsko-srijemske županije Damir Barna primio je i uručio priznanja darivateljima koji su krv darivali 50 i više puta. Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Ilok i ravnatelj Društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije Ivica Prskalo podsjetio je kako županija svake godine uručuje priznanja osobama koje su do tog trenutka darovale krv. Priznanja kod žena dobivaju obe koje su krv darovale 35, 55 i 75 puta, a kod muškarac oni koji su to napravili 50, 75 i 100 puta.

„Godišnji plan Crvenog križa u našoj županiji je prikupiti 4.200 doza krvi. Međutim, naši darivatelji kojih je oko tri tisuće uvijek malo i premaše taj plan. Do sada se nije dogodilo da vinkovačka i vukovarska bolnica ostanu bez krvi, ponekad se čak događa i da transfuzija odgodi akcije darivanja krvi jer nema potrebe za njom.“, rekao je Prskalo.

Rekorder među darivateljima krvi iz Vukovarsko-srijemske županije je Stjepan Jurilj (66) iz Gradišta koji je krv darovao više od 125 puta. Istakao je kako niti jednom nije odbijen što svjedoči o tome da je zdrav.