Privatni zoo vrt obitelji Stefankov iz Vukovara

Foto: Branimir Bradarić

VUKOVAR, Oduvijek je bilo da svatko od nas ima neki hobi i zanimaciju koju voli, u kojoj uživa, opušta se i koja mu krati vrijeme. Nekome je to gledanje filmova, drugima čitanje, netko voli trčati… Teo Stefankov (17) iz Vukovara svoj hobi i zanimaciju našao je u životinjama tako da je zajedno s ocem Vjekoslavom i sestrom Dajanom u dvorištu obiteljske kuće kao i samoj kući napravo pravi mali privatni zoo vrt.

U zoo vrtu obitelji Stefankov je sedam kavkaskih ovčara čiji se lavež nadaleko čuje. Inače, Stefankovi su registrirani uzgajivači ove pasmine i po tome su poznati širom Hrvatske pa i šire. Imaju i jednoga čehoslovačkog ovčara i dobermana. U dvorištu je i nekoliko mačaka. U dvorištu je 40-ak raznih gusaka i pataka među kojima ima domaćih pataka, nilskih gusaka, kineskih mandarinskih pataka, kokoši onagador koje su u Japanu proglašene za nacionalno blago. U ograđenom dijelu dvorišta koje oni koriste imaju i mali bazen s vodom za njihove potrebe. Na balkonu obiteljske kuće su boksovi s grlicama dok u dvorišnoj nastambi živi i pet zecolikih kunića.

U samoj kući nalaze se egzotičnije životinje ovoga maloga zoo vrta. Tu je bradata agapa kao i činčila koju su nazvali Čiča Miča. Mjesto su našli i domaći tvor kao i nekoliko zmija među kojima su kraljevski piton, dijamantni piton i boe. Među životinjama u samoj kući su i tarantule. Svaka od tih životinja je u svome kavezu ili terariju. Nekada je imao i golubove ali ih je zamijenio za zečeve. Teo kaže kako u budućnosti planira u svoj zoo vrt dovesti još životinja jer, kako kaže, mjesta ima.

„Obožavam životinje. Ništa mi nije teško napraviti za njih iako mi svakodnevno to odnosi dosta vremena i donosi puno obveza. Svakoga dana ustajem u pet ili šest ujutro kako bih ih sve nahranio i obavio sve što moram. Nemam određeno koliko mi vremena za sve treba nego radim dok ne završim. Čim završim tuširam se i odlazim u školu ili se pak bavim nekim drugim obavezama koje imam“, rekao je Teo.

Radi ljubavi prema životinjama upisao je Zdravstvenu i veterinarsku školu dr. Andrije Štampara u Vinkovcima, a planira po završetku srednje škole studirati veterinu. Prema njegovim riječima najzahtjevnije je osigurati potrebnu hranu za sve te životinje tako da se za potrebnu hranu snalaze kako znaju i umiju. Napomenuo je i kako sve to sa životinjama i stvaranjem malog zoo vrta počelo slučajno i radi njegovih zdravstvenih problema. Naime, kao djetetu mu je dijagnosticiran poremećaj hiperaktivnosti i pažnje (ADHD) te su otkrili kako se zapravo najlakše smiruje uz životinje.