Priopćenje za javnost smjenjenog direktora Kom Iloka Davora Kopilaša

ILOK, Nakon što je sredinom srpnja Davor Kopilaš, direktor tvrtke Kom Ilok razriješen dužnosti odlukom gradonačelnice Iloka Marine Budimir priopćenjem za javnost oglasio se i sam Kopilaš kojega prenosimo u cijelosti.

“Dana 14. srpnja 2021. godine na redovitoj godišnjoj skupštini društva Kom-Ilok d.o.o. gradonačelnica Marina Budimir je na sastanku, bez prethodne najave, izmijenila dnevni red te me razriješila dužnosti člana uprave društva, usprkos podnesenom izvješću o uspješnom djelovanju u 2020. godini, s pozitivnim financijskim rezultatom. Za usporedbu, u godini 2018. Kom-Ilok poslovao je s gubitkom od 535.603,99 kn, a u 2019. s gubitkom od 76.266,18 kn.

Kad sam u srpnju 2019., preuzeo dužnost direktora tvrtke Kom-Ilok d.o.o., zatekao sam nepovoljno financijsko stanje, s dugom u poslovanju više od 500.000,00 kuna. Taj smo dug do kraja godine smanjili na 76.266,18 kn. Dolaskom u Kom-Ilok, kao građanin grada Iloka preuzeo sam odgovornost prema društvu, djelatnicima i prema Vama – građanima grada Iloka transformirati i unaprijediti poslovanje tvrtke Kom-Ilok d.o.o. u korak s novim vremenom, uvesti je u novo doba napretka na korist svim građanima grada Iloka kroz digitalizaciju i usklađivanje poslovanja s pozitivnim propisima RH.

U razdoblju od 2 godine od prihvaćanja dužnosti direktora, poslovanje tvrtke je znatno napredovalo. Proširili smo poslovne aktivnosti, spasili smo građevinski odjel, povećali smo broj zaposlenih, preokrenuli poslovanje i dvije godine za redom poslovali s dobitkom. Redovitim uređenjem gradskih ulica, parkova i trgova tokom cijele godine podizali smo standard života u Iloku i okolnim naseljima. Proširili smo usluge građanima i podigli kvalitetu usluga. Usklađivali smo poslovanje tvrtke Kom-Ilok d. o. o. s pozitivnim propisima RH. Sve što smo uradili bilo je bez povećanja troškova i cijena. Pozitivnim poslovanjem stekli smo uvjete za korištenje europskih fondova. Posebno bih istaknuo da smo uz pomoć EU fonda nabavili novo komunalno vozilo za odvojeno prikupljanje otpada, koje će biti isporučeno početkom rujna ove godine.

Kom-Ilok u potpunosti je obavio sve radove koje je naručivao grad Ilok s uredno definiranim nalogom, s kompletnim opisom radova. Do problema je dolazilo kad nalozi nisu bili potpuni sa svim potrebnim informacijama i sukladnostima. Bilo je situacija da su proračunom bila osigurana sredstva, ali grad Ilok nije dostavljao naloge za radove, bez čega radovi nisu ni mogli biti obavljeni, za što je odgovoran naručitelj, a ne izvoditelj radova, tj. Kom-Ilok.

Jedan od ključnih problema u suradnji s gradonačelnicom jest plan o uvođenju gradskog prijevoza. Gradonačelnica je prošle godine, uz pomoć Europskog fonda, nabavila dva električna vozila, koja na žalost ne zadovoljavaju tehničke uvjete za javni linijski prijevoz. Vozila za javni linijski prijevoz moraju imati najmanje sedam sjedala, plus jedno za vozača, a nabavljena vozila imaju samo šest plus jedan i zbog toga ne zadovoljavaju zakonske uvjete. Osim toga, vozila za javni linijski prijevoz moraju imati i tahograf, a nabavljena vozila ih nemaju.

Gradonačelnica je uporno zanemarivala činjenicu da po važećim zakonskim propisima RH nabavljena vozila se ne smiju koristiti za takvu vrstu prijevoza. Štoviše, u veljači ove godine donijela je Odluku kojom Kom-Iloku „nalaže ishođenje svih zakonskih uvjeta, organizaciju i obavljanje komunalnog linijskog prijevoza putnika“. Pritom je ponovno ignorirala da nabavljena vozila ne zadovoljavaju tehničke uvjete i da se zbog toga njezina Odluka ne može provesti. Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, potvrdilo je u dopisu Kom-Iloku da „vozila šest plus jedan ne mogu obavljati javni linijski prijevoz putnika“. Moram naglasiti da osobno nisam sudjelovao u nabavci spornih vozila. U travnju smo dostavili novi prijedlog o prijevozu osoba u gradu Iloku, na koji nikada nismo dobili povratne informacije o mogućnosti realizacije.

Uspjeh ostvaren u prošle dvije godine tvrtka Kom-Ilok d. o. o. duguje svima Vama – građanima grada Iloka kao i djelatnicima društva Kom-Ilok d.o.o. te Vam se iz sveg srca zahvaljujem na dosadašnjoj svesrdnoj potpori i trudu.

Obzirom na pozitivne rezultate poslovanja tvrtke Kom-Ilok ne postoje profesionalni razlozi za moju smjenu, a pogotovo ne za otkaz. Za ovakav postupak mogu postojati samo privatni razlozi.

Kom-Ilok d.o.o. je i u ovoj godini pozitivno poslovao i tvrtku ostavljam u dobrom stanju. Novoizabranom članu Uprave želim da nastavi uspješno voditi društvo Kom-Ilok d.o.o..“.