Prilagođena tjelesna aktivnost: Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: sretna.hr

  Tjelesna aktivnost smatra se primarnom prevencijom u borbi protiv pretilosti te različitih kroničnih oboljenja djece i mladih. Djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom posebno su rizična skupina za razvoj pretilosti te kroničnih oboljenja.

  Na žalost, kada govorimo o već navedenoj populaciji, brojne su prepreke za bavljenje tjelesnom aktivnošću. Neke od tih prepreka odnose se  na prijevoz, slabu ili nikakvu prilagođenost sportskih terena, slabu dostupnost prilagođenih programa vježbanja, pomanjkanje stručnog kadra, nedostatak prilagođene opreme i naravno nedostatak motivacije.

  Provedba bilo kakve tjelesne aktivnosti zahtjeva maksimalnu individualizaciju prostora, opreme i najvažnije metoda rada u skladu s mogućnostima, sposobnostima i željama pojedinca.

  Sudjelovanje djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom u sportu i prilagođenim tjelesnim aktivnostima pruža im višestruku dobrobit. Navedeno se odnosi na socijalizaciju, podizanje samopouzdanja, poboljšanje samopercepcije,povećanjesnage ekstremiteta i opsega pokreta, sprječavanje nastanka kontraktura te poboljšanje rada pojedinih organa i organskih sustava.

  Također, integracijom djece i osoba s invaliditetom u redovne sportske i rekreativne programe uz individualizirane postupke uklanjaju se predrasude, podiže se njihovo samopouzdanje te se promiču moralne vrijednosti društva.

  Ukoliko vas zanima u koje sportove se djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom u vašoj blizini mogu uključiti, svakako posjetite web stranicu – https://hr.sport4everyone.eu/. Na navedenoj stranici možete pronaći sve informacije koje vas zanimaju a vezane su uz današnju temu.