Prikazan dokumentarni film Lica Lafore

Foto: Lions klub Vukovar

VUKOVAR, U organizaciji Lions kluba Vukovar te partnera Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana i Doma zdravlja Vukovar, u rodnoj  kući nobelovca Lavoslava Ružičke u Vukovaru održana je projekcija dokumentarnog filma „Lica Lafore“ redatelja Denisa Bojića produkcija Dokumentarnog programa RTRS i okrugli stol na temu „Kako pomoći bolesniku s rijetkom bolesti“. Na skupu je sudjelovalo 350  liječnika, medicinskih sestara , fizioterapeuta, studenata i gostiju… Skupu su nazočili i bolesnici iz Vukovara koji boluju od rijetkih i neizlječivih bolesti.

„Izuzetan emocionalni naboj i toplinu daje film „Lica Lafore“ jer govori o obitelji Gajić iz Banja Luke  koja je zatečena  teškom i devastirajućom bolesti svoje dvije kćeri tinejdžerice. Majka oboljelih djevojaka, pedijatrica,  uz svog supruga pokreće čitavu lavinu dobrotvornih događaja s ciljem skupljanja financijskih sredstava za što prije pronalaženje lijeka  za svoju i za svu djecu svijeta koja boluju od Laforine bolesti. Ona je svijetli primjer vrijedan izuzetnog  poštovanja i divljenja; kako mali čovjek može postati veliki i kako mobilizirati ogromnu  snagu u sebi  i proživljavati svoju sudbinu“, rekao je organizator skupa Željko Đekić.

Specijalista neurolog, moderator panel rasprave Biserka Kovač kazala je kako je film Lica Lafore ostavio duboki dojam kod gledatelja i dao znanstvenu informaciju o  izuzetno teškoj prirodi bolesti s još uvijek smrtnim ishodom.

„Ukazao je i na dugotrajni proces stjecanja znanstvenih spoznaja o uzroku bolesti te teškoćama u organizaciji svih materijalnih i ljudskih resursa s ciljem pronalaženja lijeka za životno ugrožene bolesnike koji boluju od Laforine bolesti“, rekla je Kovač.

Nakon projekcije filma održan je okrugli stol u kojem su sudjelovali  povjerenici za rijetke bolesti OŽB Vukovar dr. Davor Bandić, pedijatar i dr. sc. Biserka Kovač, neurolog, dr. Ljerka Šumski, anesteziolog, dr. Nikolina Ljubičić Marković, fizijatar i reumatolog, prvostupnica sestrinstva Vlatka Crnojević,  prvostupnica fizioterapije Zdenka Floršić, magistra sestrinstva Ahnetka Stjepanović kordinatorica tima za Palijativnu skrb Doma zdravlja Vukovar te redatelj filma Denis Bojić iz Banja Luke. Jednoglasni zaključak svih sudionika skupa je da nas ispričana priča o obitelji Gajić  potiče i obvezuje  da u budućem radu s bolesnicima koji boluju od rijetkih bolesti pri pružanju medicinske skrbi budemo osjetljiviji, organiziraniji i bolji.