Prijete li Općini Gunja izvanredni izbori za općinsko vijeće?

Foto: Đuro Karalić

GUNJA, I dok većina građana nije niti znala da se u nedjelju održavaju dopunski izbori za predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne samouprave gdje nije bila postignuta ravnomjerna zastupljenost isti ti u izbori u Gunji su izazvali veliki interes i veliki odaziv. U Gunji se birao jedan predstavnik bošnjačke nacionalne manjine u općinskom vijeću gdje je do nedjelje HDZ i stranke koje ga podupiru imao 7 vijećnika dok je nezavisna lista načelnika Ante Gutića imala 6 vijećnika. Na nedjeljnim izborima izabran je Selim Džomba, koji podržava načelnika, tako da je sada u općinskom vijeću odnos snaga 7-7 te se postavlja pitanje kako će općinsko vijeće funkcionirati dalje.

Naime, s obzirom na isti omjer snaga u vijeću i dosadašnji rad postoji mogućnost kako će svaka odluka koju budu donosili završiti na glasovanju 7-7 što bi blokiralo rad ne samo vijeća nego i Općine Gunja. Pri tome uskoro se očekuje i donošenje proračuna za 2022. godinu što će biti prvi veliki test za ovaj saziv općinskog vijeća. U cijeloj ovoj situaciji postoje tri mogućnosti. Ili će se vijećnici nekako dogovoriti i početi raditi zajedno, u interesu Gunje ili će pak pojaviti se neki „preletač“ koji bi promijenio odnos snaga. Treća mogućnost je neizglasavanje proračuna i novi izbori za općinsko vijeće.

„Teško je bilo sada što reći i bilo što prejudicirati ali osobno mislim kako će vijećnici okupljeni oko HDZ-a ići u smjeru da se ne izglasa proračun kako bi došlo do novih izbora za općinsko vijeće. Na žalost nisam optimista da će doći do nekih promjena na bolje jer ovo je više njihov osobni obračun sa mnom“, kaže načelnik Općine Gunja Ante Gutić.

Podsjeća i kako su mještani Gunje na izborima pokazali da njemu poklanjaju povjerenje kada je pobijedio na prošlim lokalnim izborima i kada je pobijedio na sva četiri biračka mjesta u Gunji.     

„Činjenica da je sada u vijeću odnos snaga isti značiti će da oni više neće moći dalje opstruirati rad vijeća i Općine. Radi načina njihovog rada u više navrata sam tražio ocjenu zakonitosti od ministarstva. U isto vrijeme svi projekti u Općini Gunja do sada su se odvijali normalno. Asfaltiramo prometnice i nogostupe, a započeli smo i izgradnju Dječjeg vrtića kojega Gunja nikada nije imala. Tu je i niz drugih projekata“, rekao je Gutić.